Het weer in Turkije tijdens de winter

Bij een zonvakantie is het weer uiteraard één van de belangrijkste zaken. In de wintermaanden ligt de temperatuur aan de zuidkust van Turkije gemiddeld tussen de 10 en 15 graden. Dit lijkt niet zo aangenaam maar de gevoelstemperatuur ligt hoger door het mediterrane klimaat. Overdag kan je vaak nog in korte broek op een terrasje zitten. ’s Avonds is vaak wel een lange broek en trui nodig.

De maand januari staat bekend om de grotere hoeveelheid regen. Echter zijn dit vaak kortere buien waardoor je daarna weer lekker naar buiten kunt. De beste maanden buiten het hoofdseizoen, zijn november, maart en april.

antalya-turkije-vakantie-informatie

 

Welke Turkse badplaats is geschikt tijdens de winter?

Het klimaat in Turkije varieert per gebied door het grote oppervlakte van het land. Tijdens de wintermaanden is het klimaat het meest aangenaam in het zuiden van het land. Hier vind je bekende badplaatsen zoals Side, Alanya, Antalya en Manavgat.

Ook het zuid westen is mogelijk maar hier is het weer vaak iets minder aangenaam. Dit zijn badplaatsen zoals Marmaris, Dalaman en Fethiye.
Het westelijke gedeelte van de kustlijn heeft gemiddeld het minste weer in de winter. Daar vind je badplaatsen zoals Kusadasi en Bodrum. Er valt namelijk gemiddeld meer neerslag dan bij ons in Nederland en België.

Wil je gaan golfen in de mooie Turkse natuur maar liever niet in de hitte? Dan zou je kunnen kiezen voor een wintervakantie bij Belek. Je hebt hier de keuze uit maar liefst elf golfbanen.

Het vinden van een vlucht is buiten het hoogseizoen, wel wat minder eenvoudig. Het aantal vluchten en vliegvelden in het aanbod is een stuk kleiner. Echter kan je met enig zoekwerk toch vaak wel een vlucht vinden.

strand-centrum-side-turkije-informatie

 

Voordelen van overwinteren in Turkije

 

• Tijdens de wintermaanden heerst er minder drukte en gezelligheid in de badplaatsen. Echter kan dat ook juist een voordeel zijn. Je kan er buiten het hoogseizoen namelijk veel meer genieten van de rust. Voor jongeren niet ideaal maar voor rustzoekers een uitkomst.

• Daarnaast ligt het prijsniveau buiten het hoogseizoen lager. Hierdoor kan je extra goedkoop overnachten en uiteten. Zeker in Turkije, dat niet bekend staat als typische vakantiebestemming om te overwinteren.

• Een ander voordeel is het weer. Houd je van Turkije maar niet zo van het warme klimaat? Dan kan het laagseizoen een mooie oplossing zijn.

• Tijdens deze maanden kan je niet alleen zwemmen en uitwaaien op het strand, nee je kan zelfs ook gaan wintersporten. Zo kan je bij Antalya ’s ochtends op het strand wandelen en ’s middags aan het skiën zijn.
Met name onder de Turken worden wintersporten steeds geliefder. Met name door de verbeterde faciliteiten en relatief lage prijzen.

Tip: kies een accommodatie met een verwarmd zwembad. De zee is namelijk vaak wat fris.

 

Via de volgende link kom je op de pagina over de: mooiste badplaatsen van Turkije. Of bekijk via het hoofdmenu de verschillende vakantieplekken.

© 2024 Turkije Ontdekker.nl