Home » Istanbul

Istanbul informatie voor je vakantie

Istanbul, de grootste stad van Turkije. Gelegen in het noord-westen van Turkije en maar liefst 14 miljoen inwoners. Gescheiden door de rivier de Bosporus en als enige stad op de wereld, liggend in twee continenten, Europa en Azië. Istanbul is de stad van de oneindige hoeveelheid  geuren, kleuren, paleizen, bazaars en variatie.

Istanbul is uitgegroeid tot een echte wereldstad waar je zowel de Europese als de Aziatische cultuur vind. Door sommigen gezien als één groot openlucht museum door de ruim 500 kerken, paleizen, moskeeën en musea. Maar Istanbul heeft ook een moderne kant, met vele moderne winkels, bioscopen en een bruisend nachtleven.

istanbul vakantie citytrip

Centrum van Istanbul

Het centrum van Istanbul is te verdelen in meerdere wijken; Beyoglu, Nisantasi, Sultanahmet en het Aziatische Kadiköy. Elk met z’n eigen identiteit en bezienswaardigheden. Veel inwoners van Istanbul werken het liefste in het Europese gedeelte maar wonen het liefste in het Aziatische gedeelte. Je vind hier handige uitleg over de verschillende wijken in Istanbul:

De wijk Kadiköy is een Aziatisch gedeelte van Istanbul en vertoont duidelijke verschillen met het Europese gedeelte. Zo vind je hier minder toerisme, voornamelijk laagbouw en brede straten. Je vind er diverse winkels, uitgaansgelegenheden en restaurantjes. Desondanks hangt er een gemoedelijke sfeer. Het is een groen gedeelte van de stad met diverse parken en groene aankleding.  Langs de Bosporus-rivier ligt een mooie boulevard, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de skyline van het Europese gedeelte.

De Europese wijk Nisantasi is het hippe gedeelte van Istanbul. Je vind hier vele trendy restaurants, echte merkwinkels, cafés en kunstgalerijen. En zelfs de meeste hotels zijn er hip en helaas ook prijzig. Nisantasi is een luxe wijk waar het met name gaat om geld uitgeven. Er zijn winkels van bekende merken als Gucci, Prada en Luis Vitton. Maar ook voor kunst kan je zeker in deze wijk terecht. Nasantasi is bereikbaar per metro (halte Osmanbey Istasyonu, lijn 2) of per bus (busstation Nisantasi).

Europese wijk van Istanbul

 

De wijk Beyoglu is het uitgaanshart van Istanbul. Er zijn vele clubs, bars en discotheken te vinden. Het is een moderne wijk gelegen op een heuvel nabij  de Gouden Hoorn. Het is hier ’s avonds is het een wirwar van mensen die de keuze hebben uit uitgaansgelegenheden in vele soorten, maten en smaken. Maar ook overdag is Beyoglu de moeite waard. Dan vind je er antiekmarktjes, boetiekjes en vele winkels. Ook vind je hier het stadion van de voetbalclub Galatasaray, de Turkish Telekom Arena. Voor een gemakkelijke blik op Beyoglu, rijd er een authentiek trammetje. De wijk is bereikbaar via metrolijn 2.

In de wijk Sultanahmet vind je de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. De wijk is vernoemd naar de sultan Ahmed en is vrij compact van omvang. Alle bezienswaardigheden liggen dan ook op loopafstand van elkaar. Je vind hier onder andere de Blauwe moskee, de oude stadsmuur, de Hagia Sophia, het hippodroom en het Topkapi paleis.
De Sultanahmet wijk leeft vooral overdag. ’s Avonds is het er rustig, waardoor de nachtrust niet zo snel verstoord wordt. Wat ook niet stoort is het uitzicht, dit is vanaf vele plekken namelijk prachtig.

 

De wijk Taksim is zeker een geschikte wijk voor liefhebbers van uitgaan. Overdag is deze wijk vooral bekend om het Taksim plein. Maar ’s avonds en ’s nachts in het plein en de wijk ook nog volop in leven. Je vind er namelijk vele hippe discotheken en bars. Voor het uitgaan kan je kiezen uit één van de diverse restaurants of naar een bioscoop.
Uiteraard is de wijk Taksim niet alleen leuk voor uitgaanspubliek. Overdag heerst er ook een leuke gezelligheid, mede dankzij de diverse winkelstraten.

 

 

Het weer in Istanbul

De meeste toeristenbestemmingen in Turkije, liggen in het zuid westen aan de kust. Istanbul ligt echter juist in het noorden van het land. Hierdoor heerst er een wat ander klimaat dan toeristen gewend kunnen zijn.

In Istanbul heerst het Middellands zeeklimaat. Echter zijn de invloeden van het zeewater hier minder groot dan in bijvoorbeeld de zuidelijke badplaatsen. Het weer wordt hierdoor beïnvloed door het landklimaat en het mediterraan klimaat. Je kan er dan het in het gehele jaar neerslag verwachten. ’s Winters kan het er zelfs even sneeuwen. ‘s Ochtends hangt er vaak een ochtendmist over de rivier de Bosporus.

Overdag kan er in de zomer een drukkende warmte heersen door de hoge luchtvochtigheid. De meest geschikte maanden voor een vakantie, zijn mei, juni, september en oktober. De zomermaanden kunnen namelijk behoorlijk warm zijn.

 

Bezienswaardigheden in Istanbul

Door de grootte van Istanbul zijn er vele bezienswaardigheden die tijdens een vaak dan ook vaak niet allemaal te bezoeken zijn. In de beschrijvingen van de vier voornaamste wijken, zijn de bezienswaardigheden per wijk te vinden. Hieronder nog een overzicht enkele uitgelichte hotspots.

Topkapi paleis
Eén van de meest bezochte bezienswaardigheden in Istanbul is het Topkapi paleis. Het paleis bestaat uit een museum over het leven van sultans. Verder vind je er vier binnentuinen, terrasjes en uitzichtpunten voor een mooie uitzicht over de Bosporus. Het Topkapi paleis is te vinden in de wijk Sultanahmet.


Grote bazaar
Ook weleens de grootste overdekte markt van de wereld willen zien? Ga dan naar de Grote Bazaar in Istanbul. De bazaar bestaat uit maar liefst 60 straten met daar in ruim 4000 winkeltjes. Ook zijn er terrassen om alle indrukken eens rustig te laten bezinken. De Grote bazaar is gelegen in de wijk Sultanahmet.

 

Galatabrug
De Galatabrug is één van de twee bruggen die oost en west Istanbul met elkaar verbind. Bijzonder aan deze brug is de aanwezigheid van de vele vissers. Dit in combinatie met de vislicht doordat sommige vissers de gevangen vis direct bakken voor de verkoop. Een leuk tafereel om te aanschouwen. Maar ook het uitzicht vanaf de brug op de beide oevers, is mooi.
Bijzonder aan de Galataburg is het feit dat het de langste beweegbare brug ter wereld is. Het beweegbare gedeelte heeft een lengte van maar liefst 466 meter.


Hagia Sofia
Ook een populaire bestemming voor toeristen is de Hagia Sofia. Een enorme en indrukwekkende moskee. Te vinden in de wijk Sultanahmet en ook van binnen te bezichtigen. Niet te missen door de vier hoge minaretten.


Sultan Ahmet moskee
Ook indrukwekkend is de Sultan Ahmet moskee. Reeds eeuwen oud, metershoog en voorzien van zes indrukwekkend minaretten. Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant, is indrukwekkend. Prachtig gedecoreerd en voorzien van prachtige koepels. Vanaf 21.00 uur worden er verhalen verteld (in diverse talen) en lichtshows gegeven. Ook de Sultan Ahmet moskee is te vinden in de wijk Sultanahmet.


Kiz Kolesi vuurtoren
In het midden van de Bosporus ligt een klein eilandje met daarop de Kiz Kolesi vuurtoren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Aziatische en de Europese kant van Istanbul. Vroeger deed het dienst als vuurtoren, tegenwoordig als restaurant en café. De Kiz Kolesi kan bekend voorkomen via een scene uit de James Bond-film, “The world is not enough”. James Bond werd namelijk bovenin de vuurtoren gevangen gehouden.
Geen entree. Te bezoeken met bootjes vanaf Harem, Ortaköy en Salacak.

istanbul eten bezienswaardigheden

Hippodrome en Basilica Cisterne
In de wijk Sultanahmet op een plein, staan de overblijfselen van het Hippodrome. Oorspronkelijk een groot stadion,  tegenwoordig alleen nog twee hoge zuilen. Beter bewaard is de basilica Cisterne ofwel Verzonken paleis. Dit historische waterreservoir ligt onder het Hippodrome en is een bron van goed bewaarde historie. Deed in de Romeinse tijd dienst als waterreservoir en is tegenwoordig van binnen te bezichtigen. Alvast benieuwd? Kijk dan eens naar de James Bond-film, “From Russia with Love”. Er zijn namelijk scenes voor deze film opgenomen in de Basilica Cisterne.


Grootste winkelcentrum van Europa
Istanbul heeft de beschikking over drie enorme winkelcentra. De grootste hiervan en tevens de grootste van Europa, is het Cevahir winkelcentrum. De bouw kostte 15 jaar, het heeft een oppervlakte van 3.561.000 vierkante meter en trekt dagelijks zon 190.000 bezoekers! In de 280 winkels kan je naar hartenlust winkelen van 10.00 tot 22.00. Gelegen in de wijk Sisli.


Boottocht over de Bosporus
Niet alleen vanaf land, ook vanaf de bekende Bosporus rivier is de stad goed te bekijken. Daarom kiezen veel mensen er voor om zich langs de diverse mooie stadsdelen te laten varen. Tijdens de boottocht zie je Istanbul weer van een andere kant. Ondertussen kan je even lekker uitrusten van het geslenter door de stad.

istanbul bezienswaardigheden vakantie


Archeologisch museum
Het oudste museum van Turkije is ook in Istanbul te vinden. Dit bijzondere museum is niet alleen het oudste museum van Turkije, maar ook de grootste. Het archeologisch museum toont maar liefst meer dan een miljoen objecten. Waaronder de bekende sarcofaag  van Alexander de Grote. Het museum bestaat uit drie gedeelten. Het archeologische gedeelte, een gedeelte over het Midden-Oosten en een gedeelte met tegelvloeren.
Je vind dit grote museum vlak bij het Topkapi paleis en het Gülhanepark in het Eminönü district.


Bekendste winkelstraat Istiklal Cadessi
Zin in shoppen? Dan kan je je in de Istiklal Cadessi straat helemaal uitleven. In deze bekendste winkelstraat van de stad, vind je winkels in vele soorten en maten. De winkelstraat is dan ook ruim drie kilometer lang. Is deze afstand je te lang? Dan kan je je laten vervoeren door een historische tram. Verder verkeer is er niet in deze winkelstraat.
Ook vind je hier restaurants en ambassades, waaronder de Nederlandse ambassade.


Prinseneilanden
Toe aan wat rust door de hectiek van de stad? Dan kan je er voor kiezen om één van de negen Prinseneilanden te bezoeken. Deze negen eilandjes liggen op zo’n 20 kilometer van de stad, voor het Aziatische gedeelte.
Van de negen eilanden, zijn er vier bewoond. De eilanden zijn autovrij, hebben mooie zandstranden en bieden je een fijne rust. Kom even lekker tot rust en bekijk het eiland per fiets, koets of wandelend.
Er varen veerboten vanaf twee plekken; vanaf het Dolmabahce paleis en vanaf Kadiköy.


Aquaduct van Valens
Eén van de historische bezienswaardigheden, is het aquaduct van Valens. Deze eeuwen oude brug is nog in goede staat en loopt over de Ataturk Avenue. Oorspronkelijk van dit waterstelsel maar liefst 100 kilometer lang.


Mooi uitzicht dankzij een kabelbaan
Wat ook leuk is om te doen in Istanbul, is genieten van het uitzicht van één van de zeven heuvels. In de wijk Eyüp vind je een kabelbaan dat je naar de top van de heuvel brengt. Je kan ook op de heuvel komen via een 20 minuten lange wandeling over een rustige weg langs een imposante begraafplaats. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht. Ook kan je er genieten van een drankje en Turkse gerechten.

Onderaan de heuvel vind je een bekend bedevaartsoord, de Eyüp Sultan-moskee. Omdat veel mensen zo dichtbij mogelijk bij deze heilige plek begraven willen worden, ligt er een vol en zeer uitgestrekte begraafplaats naast de moskee. De begraafplaats strekt zich uit tot op de heuvelhelling.

eyüp wijk istanbul bezienswaardigheden


Dagje dieren spotten
Ondanks het stedelijke gebied kan je toch een dagje gaan dieren spotten. De stad herbergt namelijk maar liefst drie dierentuin en drie aquaria. Je kan terecht in:

• Bosphorus Zoo
• Sile Hayvanat Bahcesi Zoo
• Polonezkoy Hayvanat Bahcesi Zoo
• Istanbul Akvaryum Aquarium
• Sea Life Aquarium
• Emaar Akvaryum & Sualti Hayvanat Bahcesi Aquarium

 

In de onderstaande video zie je een korte reportage over Istanbul gemaakt voor het programma 3 Op reis van BNN. Leuk om alvast even in 7 minuten sfeer te proeven.

Vliegvelden bij Istanbul

De stad heeft twee vliegvelden. Aan de Europese kant het Atatürk International Airport en aan de Aziatische kant het Sabiha Gökçen Airport. Je vind hier informatie over beide vliegvelden.

Het Atatürk International Airport

Dit vliegveld is het grootste en drukste vliegveld van de stad. Heb je gekozen voor een niet-lowbudget vlucht, dan zal je vaak via deze locatie reizen. Het ligt op ongeveer 25 kilometer van het centrum, aan de Europese zijde van de Bosporus. Het vliegveld heeft twee terminals. De International terminal voor internationale vluchten en de Domestic terminal voor binnenlandse vluchten.

Vervoer is mogelijk via metrolijn M1. Deze brengt je in relatief snel naar het centrum van de stad. Heb je een bestemming buiten Istanbul? Dan kan je met metrolijn M1 naar het centrale busplein. Vanaf hier vertrekken diverse bussen naar (toeristische) bestemmingen buiten de stad.

Sabiha Gökçen Airport

Heb je gekozen voor een low-budget vliegmaatschappij, dan zal je vaak landen en vertrekken op het Sabiha Gökçen Airport. Dit vliegveld is te vinden aan de Aziatische kant van de stad en is wat kleiner dan de andere locatie.
Een nadeel van dit vliegveld is het ontbreken van een metrolijn. Hierdoor zal je met een bus of taxi naar het centrum van de stad moeten reizen. Ook kan je kiezen voor de Airport Shuttle bus.
Buslijn R10 kan je in een uur naar het centrum brengen. Hier kan je met de veerboot van de Aziatische zijde, naar het oude centrum aan de Europese zijde. De wijk waar veel Nederlandse toeristen verblijven.

Kies je voor een taxi, dan wordt geadviseerd alleen officiële taxi’s te kiezen. Ga niet in op taxichauffeurs die je bijvoorbeeld in de aankomsthal al aanspreken. Daarnaast is het verstandig om van te voren duidelijk een prijs en locatie af te spreken.

Extra vliegveld tips:

• eten en drinken is in beide vliegvelden opvallen duur. Hier kan je van te voren alvast rekening mee houden.
• geld wisselen is na de douane goedkoper dan in de vertrekhal
• het huren van een auto wordt afgeraden door de drukte en de verkeersveiligheid in de stad
• let op zakkenrollers
• drink geen kraanwater