istanbul-wat-te-doen-tips

 

Toeristische informatie over Istanbul

Istanbul, de grootste stad van Turkije. Gelegen in het noord westen van Turkije en maar liefst 14 miljoen inwoners. Gescheiden door de rivier de Bosporus en als enige stad op de wereld, liggend in twee continenten, Europa en Azië. Istanbul is de stad van de oneindige hoeveelheid geuren, kleuren, paleizen, bazaars en variatie.

Istanbul is uitgegroeid tot een echte wereldstad waar je zowel de Europese als de Aziatische cultuur vindt. Door sommigen gezien als één groot openlucht museum door de ruim 500 kerken, paleizen, moskeeën en musea. Maar Istanbul heeft ook een moderne kant, met vele moderne winkels, bioscopen en een bruisend nachtleven. Een mooie en uitdagende vakantiebestemming.

Ontdek hier handige informatie over onder andere bezienswaardigheden, de wijken, hotels, winkels, uitgaan en andere tips voor je weekendje weg of vakantie in Istanbul.

istanbul-turkije-vakantie-informatie

 

Leuke plekken en bezienswaardigheden in Istanbul

Door de grootte van Istanbul zijn er vele bezienswaardigheden die je kan gaan bewonderen tijdens je vakantie. Eigenlijk teveel om op te noemen en teveel voor een weekendje weg. Dankzij het onderstaande overzicht kan je voor jezelf bepalen welke bezienswaardigheden je het liefst wilt gaan bekijken. Door de bezienswaardigheden te noteren die je leuk lijken, krijg je een handig lijstje als leidraad tijdens je stedentrip. Naast deze toeristische hoogtepunten is er uiteraard nog veel meer te zien en doen. Bij de verschillende VVV punten vind je meer toeristische informatie.

1. Topkapi paleis
Eén van de meest bezochte bezienswaardigheden in Istanbul is het Topkapi paleis. Het paleis bestaat uit een museum over het leven van sultans. Verder vind je er vier binnentuinen, terrasjes en uitzichtpunten voor een mooie uitzicht over de Bosporus. Het Topkapi paleis is te vinden in de wijk Sultanahmet.

topkapi-paleis-istanbul-bezienswaardigheden2. Grote bazaar

Ook weleens de grootste overdekte markt van de wereld willen zien? Ga dan naar de Grote Bazaar in Istanbul. Eén van de grootste bezienswaardigheden van de stad en wereldwijd bekend. De bazaar bestaat uit maar liefst 60 straten met daar in ruim 4000 winkeltjes. Ook zijn er terrassen om alle indrukken eens rustig te laten bezinken. De grote bazaar wordt dagelijks door maar liefst 250.000 tot 400.000 mensen bezocht. Toeristen en inwoners op zoek naar bijvoorbeeld aardewerk, kleding, sieraden, specerijen, tapijten en voedsel. Vaak zijn de winkeltjes gegroepeerd op productgroep. Handig wanneer je iets specifieks zoekt.
De Grote bazaar is gelegen in de wijk Sultanahmet en zeker een leuke bezienswaardigheid.

grote-bazaar-istanbul-wat-zien-doen3. Galatabrug
De Galatabrug is één van de twee bruggen die oost en west Istanbul met elkaar verbind. Bijzonder aan deze brug is de aanwezigheid van de vele vissers. Dit in combinatie met de vislucht doordat sommige vissers de gevangen vis direct bakken voor de verkoop. Een leuk tafereel om te aanschouwen. Maar ook het uitzicht vanaf de brug op de beide oevers, is mooi.

Bijzonder aan de Galatabrug is het feit dat het de langste beweegbare brug ter wereld is. Het beweegbare gedeelte heeft een lengte van maar liefst 466 meter. Ook bijzonder is de extra functie van de brug. Het onderste dek wordt namelijk gebruikt door onder andere restaurants.
De Galatabrug is een ware hotspot die bij vrijwel elke toerist onderdeel zal zijn of haar stedentrip. Mede dankzij het mooie uitzicht vanaf de brug op de stad. Een fotogeniek plekje.

istanbul-winkels-vakantie-informatie4. Miniaturk

Bij ons in Nederland heb je ministad Madurodam. In Istanbul heb je de grote broer; Miniturk. Het grootste Miniatuurpark ter wereld aan de oever van rivier de Bosporus. Naast de vele miniatuurgebouwen, heeft het park ook zwembaden en speeltuinen. Een leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. Ook handig wanneer je even een activiteit wilt gaan doen zonder dat je midden in de drukte van de stad bent.5. Hagia Sofia
Ook een populaire bezienswaardigheid voor toeristen is de Hagia Sofia. Een enorme en indrukwekkende moskee. Te vinden in de wijk Sultanahmet en ook van binnen te bezichtigen. Niet te missen door de vier hoge minaretten. De grote moskee is omringd door een groen gebied waardoor een sfeervol geheel ontstaat. De Hagia Sofia heeft al verschillende functies gehad. Van christelijke kathedraal tot museum en van een islamitisch gebedshuis tot een moskee. Het enorme gebouw staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst en is één van de toeristische hoogtepunten van de Istanbul.

sultanahmet-wijk-istanbul-vakantie-informatie6. Musea in Istanbul
De stad staat bekend als druk en hectisch. Omdat veel bezoekers dit niet echt gewend zijn, kan het fijn zijn om af en toe even te ontsnappen aan de drukte. Bijvoorbeeld door even heel wat anders te gaan doen. Zo kan je bijvoorbeeld een boottocht gaan maken, een hamam bezoeken of een museum bezoeken.
Je kunt bijvoorbeeld de volgende musea bezoeken:

  • • Istanbul Modern (moderne kunst)
  • • Tapijtmuseum
  • • Archeologisch museum
  • • Rahmi M. Koc Museum (oldtimers, vliegtuigen, tanks, boten en andere voertuigen)
  • • Museum van Turkse en Islamitische kunst
  • • Mozaïekmuseum
  • • Atäturk museum


7. Sultan Ahmet moskee
Ook indrukwekkend is de Sultan Ahmet moskee. Een enorm bouwwerk dat vanuit vele hoeken in de stad te zien is. Mede hierdoor is het één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Istanbul. Het staat ook wel bekend als de Blauwe moskee. Reeds eeuwen oud, metershoog en voorzien van zes indrukwekkende minaretten. Niet alleen de buitenkant maar ook de blauwe binnenkant, is indrukwekkend. Prachtig gedecoreerd en voorzien van prachtige koepels. Vanaf 21.00 uur worden er verhalen verteld (in diverse talen) en lichtshows gegeven. Ook de Sultan Ahmet moskee is te vinden in de wijk Sultanahmet.

sultanahmet-moskee-blauw-istanbul-bezienswaardigheden8. Kiz Kolesi vuurtoren
In het midden van de Bosporus ligt een klein eilandje met daarop de Kiz Kolesi vuurtoren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Aziatische en de Europese kant van Istanbul. Vroeger deed het dienst als vuurtoren, tegenwoordig als restaurant en café. De Kiz Kolesi kan bekend voorkomen via een scene uit de James Bond-film, “The world is not enough”. James Bond werd namelijk bovenin de vuurtoren gevangen gehouden.
Geen entree. Te bezoeken met bootjes vanaf Harem, Ortaköy en Salacak.9. Hippodrome en Basilica Cisterne
In de wijk Sultanahmet op een plein, staan de overblijfselen van het Hippodrome. Oorspronkelijk een groot stadion,  tegenwoordig alleen nog twee hoge zuilen. Beter bewaard is de basilica Cisterne ofwel Verzonken paleis. Dit historische waterreservoir ligt onder het Hippodrome en is een bron van goed bewaarde historie. Deed in de Romeinse tijd dienst als waterreservoir en is tegenwoordig van binnen te bezichtigen. Alvast benieuwd? Kijk dan eens naar de James Bond-film, “From Russia with Love”. Er zijn namelijk scenes voor deze film opgenomen in de Basilica Cisterne.10. Grootste winkelcentrum van Europa
Istanbul heeft de beschikking over drie enorme winkelcentra. De grootste hiervan en tevens de grootste van Europa, is het Cevahir winkelcentrum. De bouw kostte 15 jaar, het heeft een oppervlakte van 3.561.000 vierkante meter en trekt dagelijks gemiddeld maar liefst 190.000 bezoekers! In de 280 winkels kan je naar hartenlust winkelen van 10.00 tot 22.00. Gelegen in de wijk Sisli.11. Boottocht over de Bosporus

Niet alleen vanaf land, ook vanaf de bekende Bosporus rivier is de stad goed te bekijken. Daarom kiezen veel mensen er voor om zich tijdens hun stedentrip langs de diverse mooie stadsdelen te laten varen. Tijdens de boottocht zie je Istanbul weer van een andere kant. Ondertussen kan je even lekker uitrusten van het geslenter door de stad.

istanbul-mooiste-plekken12. Archeologisch museum

Het oudste museum van Turkije is ook in Istanbul te vinden. Dit bijzondere museum is niet alleen het oudste museum van Turkije, maar ook de grootste. Het archeologisch museum toont maar liefst meer dan een miljoen objecten. Waaronder de bekende sarcofaag  van Alexander de Grote. Het museum bestaat uit drie gedeelten. Het archeologische gedeelte, een gedeelte over het Midden-Oosten en een gedeelte met tegelvloeren.

Je vindt dit grote museum vlak bij het Topkapi paleis en het Gülhanepark in het Eminönü district.

istanbul-mooiste-bezienswaardigheden13. Bekendste winkelstraat Istiklal Cadessi

Zin in shoppen? Dan kan je je in de Istiklal Cadessi straat helemaal uitleven. In deze bekendste winkelstraat van de stad, vind je winkels in vele soorten en maten. De winkelstraat is dan ook ruim drie kilometer lang. Is deze afstand je te lang? Dan kan je je laten vervoeren door een historische tram. Verder verkeer is er niet in deze winkelstraat.
Ook vind je hier restaurants en ambassades, waaronder de Nederlandse ambassade.14. Dolmabahce Paleis

Mooi gelegen aan de Bosporus, vind je het Dolmabahce Paleis. Voorheen werd het paleis gebruikt als onderkomen voor de Ottomaanse Sultans en daarna voor Mustafa Kemal Atatürk. Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum. Verdeeld over maar liefst 45.000 m² vind je er prachtige vertrekken met veel pracht en praal.

Van de Bosporus lijkt het alleen een mooi gebouw. Aan de andere kant van het gebouw ligt er een onverwachts grote tuin.
Afgezien van maandagen en donderdagen, is het paleis elke dag te bezichtigen. Je vindt het paleis in de wijk Besiktas aan de straat Dolmabahçe Caddesi.

dolmabahce-paleis-istanbul-bezienswaardigheden-vakantie15. Vodafone Park

Vlakbij het Dolmabahce Paleis vind je het voetbalstadion van de club Besiktas. Een modern stadion dat in 2016 is geopend. Het stadion heeft een capaciteit van bijna 42.000 toeschouwers. Het stadion is gebouwd op de plek van het oude stadion. In dit gedeelte van de wijk Besiktas ligt dan ook al een jarenlange voetbalgeschiedenis.
Voor voetballiefhebbers is het stadion de moeite waard om van buiten te bekijken. Rondleidingen worden momenteel nog niet gegeven.16. Voetbalstadion van Fenerbahçe SK

Voetballiefhebbers kunnen ook terecht in het stadion van de bekende Turkse club Fenerbahçe. Het Şükrü Saracoğlustadion heeft een capaciteit van ruim 50.000 bezoekers. Het is gebouwd in 1908 en bevat dus veel voetbalhistorie. Ondertussen is het stadion echter al diverse keren gerenoveerd en uitgebreid.
In het stadion vind je een museum over de club en het stadion, het Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi. Dit moderne museum kan tijdens je vakantie zeker even de moeite waard zijn.17. Süleymaniye Moskee

Naast de Sultan Ahmed moskee is ook de Süleymaniye Moskee de moeite waard om te gaan bekijken. De enorme moskee licht op een heuvel waardoor je vanuit de tuin, een mooi uitzicht hebt over een gedeelte van de stad. Maar ook vanuit de stad, heb je een mooi uitzicht op het enorme gebouw. Mede hierdoor is ook deze moskee uitgegroeid tot één van de toeristische hoogtepunten van de stad.

De moskee is in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van sultan Süleymaniye. Het behoort tot één van de grootste en meest indrukwekkende gebouwen van de stad.
De moskee is geopend tot 22:00 uur en is gratis te bezoeken. Houdt wel rekening met de regels die er gelden. Bijvoorbeeld op het gebied van kleding.

moskee-istanbul-bezienswaardigheden-wat-zien-doen18. Prinseneilanden

Toe aan wat rust door de hectiek van de stad? Dan kan je er voor kiezen om één van de negen Prinseneilanden te bezoeken. Deze negen eilandjes liggen op zo’n 20 kilometer van de stad, voor het Aziatische gedeelte.
Van de negen eilanden, zijn er vier bewoond. De eilanden zijn autovrij, hebben mooie zandstranden en bieden je een fijne rust. Kom even lekker tot rust en bekijk het eiland per fiets, koets of wandelend.
Er varen veerboten vanaf twee plekken; vanaf het Dolmabahce paleis en vanaf Kadiköy.

istanbul-mooiste-plekken-info19. Aquaduct van Valens

Eén van de historische bezienswaardigheden, is het aquaduct van Valens. Deze eeuwen oude brug is nog in goede staat en loopt over de Ataturk Avenue. Oorspronkelijk van dit waterstelsel maar liefst 100 kilometer lang.20. Yerebatan Sarnici

Lang geleden is er een ondergronds waterreservoir aangelegd om de stad meer zekerheid te geven op voldoende drinkwater. Ondertussen is dit Yerebatan Sarnici complex niet meer in gebruik maar is het uitgegroeid tot een (populaire) bezienswaardigheid. Het ondergrondse reservoir heeft namelijk een enorme omvang en bevat honderden ondersteunende zuilen. Het (vochtige) complex kan de moeite waard zijn om eens te gaan bekijken. Later op de dag kan het er wel wat druk zijn. Desondanks kan het even een rustig momentje zijn, diep onder de drukte van de stad. Geopend tot 18:30 uur.

hoogtepunten-istanbul-wat-zien-doen21. Bezoek eens een hamam

De Turkse cultuur staat onder andere bekend om de aanwezigheid van hamams. Je kan deze badhuizen vergelijken met de saunacomplexen die we in West-Europa kennen. Wil je een keer wat “avontuurlijks”? Dan kan je bijvoorbeeld de bekende Cemberlitas Hamam bezoeken. Een historische Turks badhuis waar je nog steeds een massage of scrubbehandeling kunt krijgen. Of kom er zelf even tot rust.

De hamam is te vinden in een authentiek gebouw. Van te voren krijg je uitleg over de verschillende behandelingen die er mogelijk zijn. In het badhuis hebben mannen en vrouwen een gescheiden gedeelte.22. Een mooi tochtje in de kabelbaan

Wat ook leuk is om te doen in Istanbul, is genieten van het uitzicht van één van de zeven heuvels. In de wijk Eyüp vind je een kabelbaan dat je naar de top van de heuvel brengt. Je kan ook op de heuvel komen via een 20 minuten lange wandeling over een rustige weg langs een imposante begraafplaats. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht. Ook kan je er genieten van een drankje en Turkse gerechten.

Onderaan de heuvel vind je een bekend bedevaartsoord, de Eyüp Sultan-moskee. Omdat veel mensen zo dichtbij mogelijk bij deze heilige plek begraven willen worden, ligt er een vol en zeer uitgestrekte begraafplaats naast de moskee. De begraafplaats strekt zich uit tot op de heuvelhelling.23. Kariye kerk

Deze mooie kerk ligt wat verscholen in de stad, maar voor liefhebbers van historie is de kerk zeker de moeite waard. De Grieks-orthodoxe kerk is geen bekende bezienswaardigheid waardoor het er vaak niet zo druk is. In de kerk vindt je prachtige muurschilderingen en mozaïeken. Mede daarom wordt de kerk tegenwoordig gebruikt als museum.
Vlakbij de kerk is een toegang naar de stadsmuur. Lopend over de oude stadsmuur heb je een mooi uitzicht over de buurt en een gedeelte van de Bosporus.

Je vindt de Kariye kerk ofwel Chora kerk in de wijk Eyup. Adres: Kariye Cami Sk. 8. De kerk ligt wat buiten het centrum, daarom is het gebruik van een bus of taxi aan te raden.


 24. Rumeli fort

Net buiten het centrum staat langs het water van de Bosporus rivier, een imposant fort. Goed behouden en een leuke bezienswaardigheid. Echter niet voor mensen die minder goed ter been zijn. Via trappen en paadjes zal je namelijk door het kasteel de heuvel op moeten lopen. Veel mensen vinden deze inspanning echter de moeite waard wanneer ze eenmaal van het uitzicht hebben genoten. Vanaf het bovenste punt van het fort, hebt je namelijk een mooi uitzicht over de stad.

Het fort wordt ook veel bezocht in combinatie met een boottocht vanuit het centrum. Een handige en leuke combinatie van uitjes.

fort-istanbul-kasteel-uitjes-doen25. Ontdek Istanbul met een fietstour

Wil je even wat anders dan lopen of een bustour? Dan kan je ook kiezen voor een fietstour. Je krijgt al fietsend een leuke rondleiding door een Nederlands sprekende gids. Onderweg hoor je interessante weetjes over Istanbul en de bezienswaardigheden. Je hebt de keuze uit verschillende soorten fietstours. Bijvoorbeeld met een groep of juist met alleen een privé gids.

Een Europese aanbieder van fietsrondleidingen is Baja Bikes. Klik via de volgende link voor de mogelijkheden en het reserveren: fietstours door Istanbul.26. Museum over hedendaagse kunst

Istanbul staat bekende om de vele historie. Sinds enkele jaren kan je echter ook terecht in een groot museum over moderne kunst. In het museum vind je vele soorten moderne kunst, een kunstzinnige bioscoop, bibliotheek en een café. Het hoogwaardige museum is voor liefhebbers voor moderne kunst zeker de moeite waard. Leuk om even te ontsnappen aan de warmte en de drukte in de stad.

Adres: Asmalımescit Mahallesi Meşrutiyet Caddesi 99.27. Dagje dieren spotten

Ondanks het stedelijke gebied kan je toch een dagje gaan dieren spotten. De stad herbergt namelijk maar liefst drie dierentuinen en drie aquaria. Je kan terecht in:

• Bosphorus Zoo
• Sile Hayvanat Bahcesi Zoo
• Polonezkoy Hayvanat Bahcesi Zoo
• Istanbul Akvaryum Aquarium
• Sea Life Aquarium
• Emaar Akvaryum & Sualti Hayvanat Bahcesi Aquarium

 

Tickets voor de bezienswaardigheden in Istanbul

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

 

 

Het levendige centrum van Istanbul

Het centrum van Istanbul is te verdelen in meerdere wijken; Beyoglu, Nisantasi, Sultanahmet en het Aziatische Kadiköy. Elke wijk met z’n eigen identiteit en bezienswaardigheden. Veel inwoners van Istanbul werken het liefste in het Europese gedeelte maar wonen het liefste in het Aziatische gedeelte. Je vindt hier handige uitleg over de verschillende wijken in Istanbul:

Kadiköy

De wijk Kadiköy is een Aziatisch gedeelte van Istanbul en vertoont duidelijke verschillen met het Europese gedeelte. Zo vind je hier minder toerisme, voornamelijk laagbouw en brede straten. Je vind er diverse winkels, uitgaansgelegenheden en restaurantjes. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Het is een groen gedeelte van de stad met diverse parken en groene aankleding. Langs de Bosporus-rivier ligt een mooie boulevard, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de skyline van het Europese gedeelte.

kadikoy-wijk-istanbul-vakantie-informatie


Nisantasi

De Europese wijk Nisantasi is het hippe gedeelte van Istanbul. Je vindt hier vele trendy restaurants, echte merkwinkels, cafés en kunstgalerijen. En zelfs de meeste hotels zijn er hip en helaas ook prijzig. Nisantasi is een luxe wijk waar het met name gaat om geld uitgeven. Er zijn winkels van bekende merken als Gucci, Prada en Luis Vitton. Maar ook voor kunst kan je zeker in deze wijk terecht. Nisantasi is bereikbaar per metro (halte Osmanbey Istasyonu, lijn 2) of per bus (busstation Nisantasi).


Beyoglu

De levendige wijk Beyoglu is het uitgaanshart van Istanbul. Er zijn vele clubs, bars en discotheken te vinden. Het is een moderne wijk gelegen op een heuvel nabij de Gouden Hoorn. Het is hier ’s avonds is het een wirwar van mensen die de keuze hebben uit uitgaansgelegenheden in vele soorten, maten en smaken. Maar ook overdag is Beyoglu de moeite waard. Dan vind je er antiekmarktjes, boetiekjes en vele winkels. Ook vind je hier het stadion van de voetbalclub Galatasaray, het Turkish Telekom stadion. Voor een gemakkelijke blik op Beyoglu, rijd er een authentiek trammetje. De wijk is bereikbaar via metrolijn 2.

beyoglu-wijk-istanbul-vakantie-informatie


Sultanahmet

In de wijk Sultanahmet vind je de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. De wijk is vernoemd naar de sultan Ahmed en is vrij compact van omvang. Alle bezienswaardigheden liggen dan ook op loopafstand van elkaar. Je vindt hier onder andere de Blauwe moskee, de oude stadsmuur, de Hagia Sophia, het hippodroom en het Topkapi paleis.

De Sultanahmet wijk leeft vooral overdag. ’s Avonds is het er rustig, waardoor de nachtrust niet zo snel verstoord wordt. Relatief veel toeristen kiezen daarom een hotel in deze wijk. Wat ook niet stoort is het uitzicht, dit is vanaf vele plekken namelijk prachtig.

sultanahmet-wijk-istanbul-vakantie-informatie


 

Taksim

De wijk Taksim is zeker een geschikte wijk voor liefhebbers van uitgaan. Overdag is deze wijk vooral bekend om het Taksim plein. Maar ’s avonds en ’s nachts in het plein en de wijk ook nog volop in leven. Je vind er namelijk vele hippe discotheken en bars. Voor het uitgaan kan je kiezen uit één van de diverse restaurants of een bioscoop.

Uiteraard is de wijk Taksim niet alleen leuk voor uitgaanspubliek. Overdag heerst er ook een leuke gezelligheid, mede dankzij de diverse winkelstraten. Het is een wijk die tijdens een stedentrip door bijna iedereen wel wordt bezocht.

taksim-wijk-istanbul-vakantie-informatie

 

Heb je even genoeg gelopen? Dan kan je ook een fietstour gaan doen. Dat kan met of zonder een gids. Via de volgende link kom je op de pagina over de leuke fietstours door Istanbul.

 

Het zomerse klimaat van Istanbul

De meeste toeristenbestemmingen in Turkije, liggen in het zuid westen aan de kust. Istanbul ligt echter juist in het noorden van het land. Hierdoor heerst er een wat ander klimaat dan toeristen gewend kunnen zijn.

In Istanbul heerst het Middellands zeeklimaat. Echter zijn de invloeden van het zeewater hier minder groot dan in bijvoorbeeld de zuidelijke badplaatsen. Het weer wordt hierdoor beïnvloed door het landklimaat en het mediterraan klimaat. Je kan er dan het in het gehele jaar neerslag verwachten. ’s Winters kan het er zelfs even sneeuwen. ‘s Ochtends hangt er vaak een ochtendmist over de rivier de Bosporus.

Overdag kan er in de zomer een drukkende warmte heersen door de hoge luchtvochtigheid. De meest geschikte maanden voor een vakantie zijn mei, juni, september en oktober. De zomermaanden kunnen namelijk behoorlijk warm zijn. Daarom kan het handig zijn om een hotel te kiezen met airconditioning. Zo kan je toch goed slapen na een dag vol indrukken.

 

Het uitgaansleven in de stad

Deze grote stad slaapt nooit. Hierdoor zal je je ook ’s nachts zeker kunnen vermaken. Uitgaansgelegenheden vind je vooral in het Europese gedeelte van de stad. Hier vind je vele cafés, bars met muziek en dans, discotheken en (chique) clubs. Variërend van goedkoop tot chique.

In het oude gedeelte van de stad worden ’s avonds in restaurants en bars geregeld feestavonden georganiseerd. Je kan verschillende Turkse dansen zien en soms ook zelf een dansje wagen. Zeker als de uitgaansgelegenheid ook veel bezocht wordt door inwoners, kan je de Turkse danscultuur goed meemaken. Zo kan je bijvoorbeeld eens een echte buikdanseres aan het werk zien.

Discotheken en clubs vind je in het oude gedeelte van de stad wat minder. Wil je echt flink feesten? Dan kan je naar de wijk Taksim of Sultanahmet gaan. Veel toeristen verblijven in deze wijken. Daarom is het uitgaan hier wat toeristischer. De Turkse cultuur zal je er dus wat minder merken. Maar anderzijds heb je wel weer eerder contact met andere mensen. Bijvoorbeeld rond het bekenden Taksimplein, vind je diverse hippe clubs. Heb je liever wat chiquere clubs? Dan kan je terecht langs de oevers van de Bosporus rivier. Hier vind je bijzondere clubs waar ook geregeld VIP’s komen. Vaak in mooie auto’s of per boot.

Tip: ben je in een bepaalde wijk op zoek naar een bepaald soort uitgaansgelegenheid? Vraag dan eens een inwoner. Vraag bijvoorbeeld naar een openluchtdiscotheek of een bar met dakterras.

 

 

Winkelen in Istanbul

De stad heeft een enorm centrum, waardoor je er ook vele winkels zult vinden. Je vindt hier een overzicht van de plekken waar je leuk kan winkelen.

Beyoglu
In de wijk Beyoglu vind je de İstiklal Caddesi winkelstraat. Een lange en moderne winkelstraat van maar liefst drie kilometer lang. In deze drukke winkelstraat vind je vele winkels van bekende en onbekende merken. Ook leuk is de Beyoğlu Balık Pazarı, een openlucht markt met Turkse producten.

Niet alleen overdag, maar zelfs ’s avonds en ’s nachts is het hier druk. Mede dankzij de vele barretjes en restaurants in de zijstraten. De winkels zijn geopend tot circa 23:00 uur. Ook te bekijken vanuit de historische tram die door de winkelstraat rijd.Serdar-ı Ekrem straat

Deze winkelstraat kenmerkt zich door onbekende winkels en hippe boetiekjes. Een leuke winkelstraat waar het minder druk is dan in bijvoorbeeld de bekende İstiklal Caddesi winkelstraat. In deze straat vind je niet één soort winkels, maar juist een wirwar van hippe producten.Çukurcuma Caddesi

Liefhebbers van kunst en antiek kunnen terecht in de Çukurcuma Caddesi straat. Dit winkelgebiedje ligt in een klassiek buurtje met mooie gebouwen. Je vindt er diverse antiekwinkels en kunstateliers. De straatjes liggen in de buurt Firuzaga.Winkels in de wijk Nişantaşı

Toeristen met een goed gevulde portemonnee kunnen terecht in de Abdi İpekçi Caddesi. Hier zijn luxe winkels gevestigd, onder andere van bekende merken zoals Louis Vuitton en Prada. Wil je alleen chique etalages bekijken en daarna minder dure winkels bezoeken? Dan kan je doorlopen naar Teşvikiye Caddesi straat. Hier vind je bekende winkels voor mensen met een gemiddelde portemonnee.

istanbul-winkels-vakantie-informatieBağdat Caddesi

In het Aziatische gedeelte van Istanbul zijn minder bekende winkelstraten te vinden. Echter kan je wel leuk winkelen in de Bağdat Caddesi straat. Je vindt hier vele winkels in allerlei prijsklassen. Al hebben de chique winkels hier de boventoon. Niet alleen winkels, ook enkele warenhuizen vind je hier.
Eén winkelstraat lijkt niet zo imposant, maar de Bağdat Caddesi straat is maar liefst 14 kilometer lang. De straat ligt vlakbij de Bosporus rivier. Hierdoor kan je na het winkelen makkelijk even uitwaaien langs de oever.Grote Bazaar

Uiteraard kan je ook winkels bekijken in de bekende Grote Bazaar. Een prachtige bazaar in een mooi authentiek jasje. Het is één van de grootste overdekte markten van Europa. Je vind er maar liefst 58 winkelstraatjes. Samen goed voor ruim 1200 winkeltjes. Je vindt er vooral veel sieraden, kleden, kleding, kruiden en andere Turkse producten.
Niet alleen voor shoppers, voor iedereen is de Grote Bazaar een echte bezienswaardigheid. De overdekte markt trekt jaarlijks dan ook circa 400.000 bezoekers.Winkelcentra

Pas sinds de laatste jaren zijn er ook overdekte winkelcentra in de stad. Door de grootte oppervlakten, liggen de meeste winkelcentra buiten het centrum. Ondanks de afstand vanaf het centrum, kan je met een metro toch eenvoudig een winkelcentrum bezoeken.
Zo kan je bijvoorbeeld naar het Istinye Park winkelcentrum. Een mooi en modern winkelcentrum met vele winkels. Maar je vind er ook speelparadijs, een mooi park en een bazaar.
Een ander bekend winkelcentrum is de Akmerkez. Door de vrij chique winkels is dit winkelcentrum geliefd onder de wat rijkere Turken.

 

Vliegvelden bij Istanbul

De stad heeft twee vliegvelden. Aan de Europese kant het Atatürk International Airport en aan de Aziatische kant het Sabiha Gökçen Airport. Je vindt hier informatie over beide vliegvelden.

Het Atatürk International Airport

Dit vliegveld is het grootste en drukste vliegveld van de stad. Heb je gekozen voor een niet-lowbudget vlucht, dan zal je vaak via deze locatie reizen. Het ligt op ongeveer 25 kilometer van het centrum, aan de Europese zijde van de Bosporus. Het vliegveld heeft twee terminals. De International terminal voor internationale vluchten en de Domestic terminal voor binnenlandse vluchten.

Vervoer is mogelijk via metrolijn M1. Deze brengt je in relatief snel naar het centrum van de stad. Heb je een bestemming buiten Istanbul? Dan kan je met metrolijn M1 naar het centrale busplein. Vanaf hier vertrekken diverse bussen naar (toeristische) bestemmingen buiten de stad.

Sabiha Gökçen Airport

Heb je gekozen voor een low-budget vliegmaatschappij, dan zal je vaak landen en vertrekken op het Sabiha Gökçen Airport. Dit vliegveld is te vinden aan de Aziatische kant van de stad en is wat kleiner dan de andere locatie.
Een nadeel van dit vliegveld is het ontbreken van een metrolijn. Hierdoor zal je met een bus of taxi naar het centrum van de stad moeten reizen. Ook kan je kiezen voor de Airport Shuttle bus.
Buslijn R10 kan je in een uur naar het centrum brengen. Hier kan je met de veerboot van de Aziatische zijde, naar het oude centrum aan de Europese zijde. De wijk waar veel Nederlandse toeristen verblijven.

Kies je voor een taxi, dan wordt geadviseerd alleen officiële taxi’s te kiezen. Ga niet in op taxichauffeurs die je bijvoorbeeld in de aankomsthal al aanspreken. Daarnaast is het verstandig om van te voren duidelijk een prijs en locatie af te spreken.

Extra vliegveld tips:

• eten en drinken is in beide vliegvelden opvallen duur. Hier kan je van te voren alvast rekening mee houden.
• geld wisselen is na de douane goedkoper dan in de vertrekhal
• het huren van een auto wordt afgeraden door de drukte en de verkeersveiligheid in de stad
• let op zakkenrollers
• drink geen kraanwater

 

Hotels in Istanbul

De wereldstad heeft veel te veel te bieden voor alleen een weekendje weg. De stad verdient eigenlijk wel een hele vakantie, bijvoorbeeld een midweekje. Hoe lang je ook blijft, een geschikt hotel vinden om te overnachten is geen probleem. Istanbul heeft namelijk een groot aanbod van hotels, in allerlei soorten en maten.

In alle wijken in en rond het centrum vind je hotels. De goedkopere hotels kan je onder andere in de oude stad vinden. Deze wijk heeft als extra voordeel dat veel bezienswaardigheden in de buurt liggen. Wil je ’s avonds op stap? Dan kan een hotel in de wijk Beyoğlu geschikter zijn.

Qua soorten hotels heb je een ruime keuze in deze wereldstad. Van goedkoop tot chique en van eenvoudig tot all inclusive. Je kan al overnachten vanaf circa 60,- euro per nacht. Let bij het boeken van het hotel op de locatie en de reviews.

Extra tip: geef je paspoort niet af als borg bij de receptie.

Istanbul is een grote stad. Vervoer met een hop on hop off bus of een fietstour kan daarom handig zijn. Via de volgende link vind je de pagina over de leuke fietstours door Istanbul.

 

 

Via bijvoorbeeld de onderstaande links vind je het aanbod van vluchten en hotels.

 

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct het overzicht van mooie Istanbul vakanties. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Heb je al ervaring met Istanbul? Plaats dan je tip over de leuke badplaats. Alvast bedankt namens je medereizigers.

Reviews

t7wzal op 18-05-2024
"🖇 Рrосеss 1,000000 ВТС. Соnfirm > https://telegra.ph/BTC-Transaction--82706-05-10?hs=c366a01c8c2cfca10d98df97c8866ad9& 🖇"

wm24xe

wf31ct op 12-05-2024
"📍 + 1,0016 bitсоin. Receive => https://telegra.ph/BTC-Transaction--122395-05-10?hs=c366a01c8c2cfca10d98df97c8866ad9& 📍"

4zq3gl

bb4dij op 27-04-2024
"🔄 You got a transfer from our company. Take >> https://script.google.com/macros/s/AKfycbyekt8MohV3NXum2CLQLdCqShqAP78bjLhf-Wxaqsv-uP5wxbVUTEroRcBUDdo1CjFu/exec?hs=c366a01c8c2cfca10d98df97c8866ad9& 🔄"

g38jm0

t98512 op 16-04-2024
"🔆 You got 52 951 US dollars. GЕТ > https://script.google.com/macros/s/AKfycbyFai9_FyZPEU76qBaJAsfuyfesmcKCzajY2DaTWBk0jiYr8mEnmF_gsn3v4JMid6WR/exec?hs=c366a01c8c2cfca10d98df97c8866ad9& 🔆"

98zzc6

Meer weergeven

Deel jouw Istanbul-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Turkije Ontdekker.nl