Home » Antalya

Antalya informatie voor je vakantie

Sinds enkele tientallen jaren is Antalya een ware toeristen trekpleister. En dat is zeker niet voor niets. De stad ligt in een prachtige omgeving en heeft gedeeltelijk een gezellig autovrij centrum. De stad borrelt en bruist en toch vind je hier de heerlijke vakantierust waar we vaak zo aan toe zijn.

centrum alanya turkije vakantie

 

Centrum van Antalya

Het centrum van de stad Antalya is gedeeltelijk autovrij en borrelt en bruist. Er zijn vele soorten winkels te vinden, die soms ook tot laat open zijn. Ga bijvoorbeeld shoppen in de moderne winkelstraat of kies juist voor de kleine typische Turkse winkeltjes waar nog volop over de prijs wordt onderhandeld. Even de warmte ontvluchten? Er is zelfs een modern overdekt winkelcentrum in Antalya.

Maar niet alleen de vele winkels zijn de moeite waard, ook de architectonische kant van Antalya is de moeite waard. Zo zijn er verschillende stadsmuren, pleinen, moskeeën en oude (houten) huizen te zien. En ook de minder toeristische smalle kronkelende straatjes zijn leuk om door heen te slenteren. ‘s Avonds zijn veel van deze oude gebouwen verlicht, wat een sprookjesachtig gevoel geeft.

Het oude gedeelte van het centrum

Bij de jachthaven ligt het oudste gedeelte van de stad, de Kaleici. Deze wijk is autovrij en heeft mede daardoor een leuke sfeer. Maar ook de vele kleine straatjes en historische gebouwen dragen hier zeker aan bij. In de rest van de stad, zijn historische gebouwen een stuk minder te vinden.
Daarnaast vind je hier in de Kaleici vele winkeltjes en restaurants, die nog tot laat in de avond zijn geopend. Ook vind je er de minder doorsnee overnachtingsmogelijkheden. Geen grote hotels, maar juist leuke boetiekhotels, B&B’s en goedkope pensions.

Het moderne gedeelte van het centrum

Met name na de Tweede wereldoorlog is het “moderne” gedeelte van de stad ontstaan. Hier vind je de moderne winkelstraten en hotels. Je kan hier bijvoorbeeld terecht voor producten van bekende internationale merken. Bijvoorbeeld in één van de moderne overdekte winkelcentra.
Ondanks dat in deze wijken minder historie is te vinden, is het toch een bezoekje waard om het huidige Turkije te bekijken.

Uitgaan in Antalya

Maar ook ‘s avonds er ‘s nachts is er veel te beleven. Antalya heeft een rijk uitgaansleven met vele discotheken en bars. Er is zelfs een openlucht club waarbij je uitzicht hebt over de haven, Club Arma. Maar ook de Olympus Disco is de moeite waard, mede door de mooie lasershows. Rock-liefhebbers kunnen juist weer terecht in de Jolly Joker Club. Een typische Engelse club met geregeld optredens van rockbands. Uiteraard zijn er nog vele andere uitgaansgelegenheden in Antalya.

 

De haven van Antalya

De kust ligt enkele kilometers vanaf het oude centrum van Antalya. Beide delen zijn echter zeker een bezoek waard. Zo vind je bij de Antalya Kaleici haven een mooie met palmbomen aangekleedde boulevard, waar leuke wandelingen zijn te maken.
Het oude gedeelte van de haven straalt nog een leuke authentieke sfeer uit, mede door de vele vissersbootjes, de houten excursieboten en de hoge naastgelegen rotsen.

Naast het oude gedeelte, is er ook nog een nieuwer gedeelte in de haven van Antalya. Dit gedeelte wordt commercieler gebruikt, bijvoorbeeld voor goederenvervoer, de grotere zeilboten en soms cruiseschepen.

jachthaven antalya

 

Stranden rond Antalya

In en rond Antalya liggen meerdere lange kiezel- en zandstranden. Het zeewater is mooi helderblauw en er is rond rotsen en in baaien veel onderwaterleven. Een deel van de stranden zijn georganiseerd met ligbedden en parasols. Je vind er echter ook vele gedeelten zonder deze voorzieningen. Hierdoor kan je juist dat soort strand kiezen, dat bij jou past.

Eigenlijk zijn er maar twee stranden bij Antalya. Het Konyaalti strand dat zich in het westen bevind, en in het oosten het Lara strand. Je vind hier een pakkende beschrijving van beide stranden zodat je kan kiezen wel strand voor jou geschikt is.

Konyaalti strand
Dit grote strand is bedekt met zand en kiezels. Het is gelegen aan de westkant van de stad, in de richting van Kemer. Achter het strand vind je de gelijknamige buurt Konyaalti. Bepaalde gedeelten hebben geen voorzieningen en is het vaak wat rustiger. Andere gedeelten zijn wat drukker dankzij de voorzieningen zoals ligbedden, parasols en restaurants.

Aan de kant van de stad, vind je aan het begin van het strand een groot park. In dit park ligt onder andere een waterpretpark, dolfinarium en mooi aangelegde tuinen. Een leuke plek om te gaan picknicken in de verkoelende schaduw.

Lara strand
Zoals de naam als zegt, ligt het andere strand in de richting van de stad Lara. Het ligt aan de oostkant van Antalya en ligt bij de wijk Lara. De afstand tot het centrum is ongeveer 10 kilometer. Hierdoor is het wat rustiger dan het Konyaalti strand. Het strand bestaat voornamelijk uit zand en heeft een wat natuurlijke uitstraling dan het Konyaalti strand. Achter het strand ligt namelijk een groen gebied met af en toe stukken bebouwd met hotels. Op verschillende plekken kan je wat eten en drinken en strandspullen huren.

Baaien om te zwemmen
In het centrale gedeelte van de stad, is de kust rotsig. Daarom liggen hier geen stranden. Echter kan je er wel enkele leuke baaien vinden om te zwemmen of snorkelen. Deze staan vrijwel niet aangegeven met borden. Wil je één van de baaien ontdekken? Dan kan je het beste langs de kust rijden en zo kijken waar je de zee kan bereiken. Of vraag een inwoner naar de weg.

stranden antalya turkije

 

Vervoer in en rond Antalya

Groot voordeel van Antalya is de uitstekende bereikbaarheid en de goede vervoersmogelijkheden in de stad zelf. Zo ligt er een vliegveld bij de stad en zijn in de stad taxi’s en zelfs trams te vinden. Uiteraard is het ook bereikbaar per boot, bijvoorbeeld tijdens een zeilvakantie of per excursieboot.

Maar je kan ook kiezen voor een typisch Turks vervoersmiddel, de Dolmus. Deze kleine busjes rijden langs een bepaalde route. Wil je meerijden? Dan steek je je hand op zodat het busje stopt. Dit soort openbaar vervoer is niet altijd de snelste manier, maar wel veruit de goedkoopste manier. Instappen hoort via de zijdeur in plaats van via de voordeur. Het betalen kan bij de chauffeur. Bij grote drukte kan het geld worden doorgegeven via de andere passagiers. Een bijzondere en chaotische ervaring maar wel een goedkope manier van vervoer.
Ben je bij de locatie waar je naar toe wou, dan kan je “stop” roepen zodat de chauffeur stopt. In het Turkse kan je dit aangeven met het woord “dur”.

 

Omgeving van Antalya

Antlaya is gelegen in het zuid-westen van Turkije aan de Middellandse zee. Het is omgeven door een rijke natuur met als letterlijk hoogtepunt, het Taurusgebergte. Dit gebergte zorgt voor een mooi decor achter de stad. Ook zijn hierdoor mooie baaien ontstaan en zelfs diverse watervallen. De Düdenrivier die deze watervallen mogelijk maakt, stort bij Lara Beach de zee in vanaf de 40 meter hoge rotsen.
Door de aanwezigheid van voldoende water, is de omgeving van Antalya vruchtbaar en is er een rijke natuur ontstaan.  Er is een brede flora en fauna, zoals vele olijfbomen, pijnbomen en exotische planten. En ook dieren profiteren mee van de rijke natuur. Zo vind je in het Taurusgebergte onder andere wilde herten en berggeiten.

Voor natuurliefhebbers is de omgeving van Antalya zeker een bezoekje waard. Dit kan met een huurauto (denk aan een goede verzekering) maar ook met een van de excursies die worden aangeboden door de reisleider, in het hotel of bij een excursiebedrijf.

Korte feitjes: 

• circa 700.000 inwoners

• hoofdstad van de provincie Antalya

• hoogte t.o.v. zeeniveau: 30 meter

• geldeenheid: Lira

• Antalya heeft vijf stadsdelen: Konyaalti, Aksu, Muratpasa, Kepez en Dosemaelti

• ‘s winters kan er op de berg Bakirli geskiëd worden (1800 meter hoogte)

• Bij een bezoek aan Turkije is een visum nodig. Dit kan aan de grens geregeld worden (kosten 15,-)

 

Bezienswaardigheden rond Antalya

Je kan lekker gaan genieten van de zon, zee en strand. maar deze mooie Turkse stad bied nog veel meer. Een overzicht van leuke bezienswaardigheden vind je hier.

Duden-watervallen
In het Taurusgebergte achter Antalya ontstaat de Düden-rivier. Deze heeft zijn weg gevonden vanuit de bergen, door Antalya naar de zee. Onderweg zijn er meerdere watervallen te vinden, waarvan de Düden-watervallen een van de mooiste is. Het water stroomt hier vanaf het plaatsje Duden op 40 meter hoogte de zee in.

Goed bereikbaar met de bus (uitstappen bij de skatebaan), per boot of per auto.


Atatürkpark en Karaalioglu park
De natuur rond Antalya is weelderig. Dit is met name goed te bekijken in het Ataturkpark en Karaalioglupark. Er worden diverse soorten excursies naar de natuurparken georganiseerd. Dankzij een georganiseerd bezoek hoef je niet zelf voor vervoer te zorgen en niet uit te zoeken welke plekken mooi zijn.


Golfen
In Antalya zijn meerdere golfbanen te vinden. Op zoek naar een golfvakantie in Turkije? Dan kan er beter gekozen worden voor de badplaats Belek. Dit is de golfplaats van Turkije, met maar liefst negen prachtige golfbanen. Belek ligt op 40 kilometer van Antalya.


Een echte Turkse markt
Vraag eens aan een inwoner naar de zaterdagse markt. Deze is namelijk zeker de moeite waard. Je vind hier nog het "echte" Turkije. Op de markt vind je vele soorten specerijen, fruit, groente, kleding en vis. En verwacht je mooie marktkramen? Dan zal je verrast worden door de creatieve zonwering . .

markt antalaya bezienswaardigheden


Ruïnes van Perge
Ongeveer 15 kilometer van Antalya bij het plaatsje Aksu liggen de ruïnes van Perge. Hier zijn nog goed bewaarde overblijfselen te vinden van een oude handelsstad. Deze stad lag aan de vroeger nog bevaarbare rivier de Aksu çayt. De overblijfselen zijn soms metershoog en zijn nog duidelijk herkenbaar als gebouw.


Bazaar
In het oude centrum vind je de bazaar van Antalya. Je vind hier vele, overvolle winkeltjes in een wirwar van overdekte straatjes. Afdingen is er de volkssport nummer 1 maar echte merkartikelen zijn er weinig te vinden. De verkopers kunnen we wat opdringerig overkomen. Bijzonder om eens te zien en mee te maken.


Aspendos
Net buiten de stad ligt een groot Romeins theater. Het grote gebouw is nog zeer goed bewaard gebleven en wordt da nook nog steeds gebruikt voor evenementen. Het biedt plaats aan 15.000 toeschouwers en is gelegen in een mooie, nette tuin. De moeite waard om eens te bezoeken.


Dodenstad in Myra
Bij het dorpje Myra ligt een zogenaamde “Dodenstad”. Graven uitgehakt in een steile bergwand met aan de voorzijde het uiterlijk van een temple uitgehakt. Dit bijzondere verschijnsel is te zien in Myra, een dorpje vlakbij Demre op vijf kilometer van de kust en Antalya.


Antalya Aquarium
In een modern en bijzonder gebouw centraal aan de kust, ligt een groot aquarium. Dit aquarium bestaat uit een gebouw met twee verdiepingen vol vele mooie aquaria. Als hoogtepunt, is er een lange glazen tunnel waarbij je onder water loopt. De aquaria zijn mooi aangekleed met rotsen, scheepswrakken en andere objecten.

antalya bezienswaardigheden aquarium wat doen

Yivli Minare Moskee
Een prominent gebouw in het centrum, is de Yivli Minare moskee. Een mooi gebouw en typisch stukje Turkse cultuur. De moskee is 38 meter hoog en is vanuit bijna het hele oude centrum te zien. De moskee in gebouwd in het jaar 1230 maar desondanks nog in goede staat.
Ook toeristen kunnen de moskee bezoeken. Uiteraard is dit alleen mogelijk wanneer er geen gebed plaats vind. Denk tijdens het bezoek wel om de regelgeving omtrent kleding, schoenen en fotograferen.


Atatürk Museum
De Turkse legerofficier Atatürk heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Turkije. Het originele huis dat Atatürk had in Alanya, is een belangrijk overblijfsel uit deze tijd. Een replica van het huis staat in Antalya. In het nagebouwde huis vind je een museum om het leven van de bekende Turkse leider.


Poort van Hadrianus
Voor liefhebbers van historie kan de Poort van Hadrianus interessant zijn. De poort staat in het oude gedeelte van het centrum en is gebouwd in het jaar 130 na christus. De poort is gebouwd ter ere van het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus aan de stad.

Je vind de poort aan de Atatürk Caddesi. Vroeger waren de stadsmuren rond de poort gebouwd. Hierdoor is de poort zo goed in tact gebleven. Tegenwoordig staat de poort weer los van de stadsmuren.


Murat Pasa Moskee
Naast de Yivli Minare moskee, kan je ook de Murat Pasa Moskee gaan bekijken. Zowel van buiten als van binnen een mooi gebouw. Je vind de moskee aan de rand van het oude centrum, bij een oude stadspoort. Dankzij de hoge minaret is de moskee niet moeilijk te vinden.


Minicity Antalya
Wil je de bekendste bezienswaardigheden in korte tijd zien? Dan kan je naar Minicity Antalya. Dit themapark is vergelijkbaar met Madurodam. Wel is het park wat kleiner. Je vind er diverse bekende Turkse bezienswaardigheden in het klein nagebouwd. Zeker aan het eind van de vakantie kan dit leuk zijn, omdat je veel gebouwen misschien al in het echt gezien hebt.