antalya-wat-doen-zien-vakantie

 

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct het overzicht van mooie Antalya vakanties. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Sinds enkele tientallen jaren is Antalya een ware toeristen trekpleister. En dat is zeker niet voor niets. De stad ligt in een prachtige omgeving en heeft gedeeltelijk een gezellig autovrij centrum. De stad borrelt en bruist en toch vind je hier de heerlijke vakantierust waar we vaak zo aan toe zijn. De meeste hotels in Antalya liggen (net) buiten het centrum.

 

antalya-turkije-vakantie-informatie

 

Het leuke centrum van Antalya

Het centrum van de stad Antalya is gedeeltelijk autovrij en borrelt en bruist. Er zijn vele soorten winkels te vinden, die soms ook tot laat open zijn. Ga bijvoorbeeld shoppen in de moderne winkelstraat of kies juist voor de kleine typische Turkse winkeltjes waar nog volop over de prijs wordt onderhandeld. Even de warmte ontvluchten? Er is zelfs een modern overdekt winkelcentrum in Antalya.

Maar niet alleen de vele winkels zijn de moeite waard, ook de architectonische kant van Antalya is de moeite waard. Zo zijn er verschillende stadsmuren, pleinen, moskeeën en oude (houten) huizen te zien. En ook de minder toeristische smalle kronkelende straatjes zijn leuk om door heen te slenteren. ‘s Avonds zijn veel van deze oude gebouwen verlicht, wat een sprookjesachtig gevoel geeft.

Het oude gedeelte van het centrum

Bij de jachthaven ligt het oudste gedeelte van de stad, de Kaleici. Deze wijk is autovrij en heeft mede daardoor een leuke sfeer. Maar ook de vele kleine straatjes en historische gebouwen dragen hier zeker aan bij. In de rest van de stad, zijn historische gebouwen een stuk minder te vinden.
Daarnaast vind je hier in de Kaleici vele winkeltjes en restaurants, die nog tot laat in de avond zijn geopend. Ook vind je er de minder doorsnee overnachtingsmogelijkheden. Geen grote hotels, maar juist leuke boetiekhotels, B&B’s en goedkope pensions.

turkije-informatie-vakantiebestemmingen

 

Het moderne gedeelte van het centrum

Met name na de Tweede wereldoorlog is het “moderne” gedeelte van de stad ontstaan. Hier vind je de moderne winkelstraten en hotels. Je kan hier bijvoorbeeld terecht voor producten van bekende internationale merken. Bijvoorbeeld in één van de moderne overdekte winkelcentra.
Ondanks dat in deze wijken minder historie is te vinden, is het toch een bezoekje waard om het huidige Turkije te bekijken.

antalya-centrum-wat-doen

 

Je kunt het centrum ook per fiets gaan ontdekken. Dat kan zelfstandig of je kan gaan fietstour met een gids gaan doen. Beide is mogelijk via het international bedrijf Baja Bikes. Zij bieden fietsverhuur in Antalya aan.

 

 

Het uitgaan in Antalya

Ook ’s avonds is er veel in de stad te beleven. In het oude centrum vind je vele restaurants en cafés. Maar ook ‘s avonds laat kan je je nog zeker vermaken. Antalya heeft een rijk uitgaansleven met vele discotheken en bars. De moderne uitgaansgelegenheden vind je vooral rond de haven. Hier gaan ook de meeste toeristen naar toe om flink te gaan feesten. Ook in het moderne gedeelte van de stad vind je discotheken en bars. Deze worden vooral door de inwoners gebruikt.

Je kan bijvoorbeeld naar de volgende discotheken:

• Olympus Disco: een moderne discotheek met mooie lasershows.
• Jolly Joker Club: een leuke bar voor liefhebbers van Rockmuziek. Een typische Engelse club met geregeld optredens van rockbands. Adres: Ismet Goksen Cad. 10.
• Sheffield Pub: een soort Engels Pub met allerlei soorten bier. Adres: Yeni Kapi Sk.
• Havana Club: grote discotheek met danseressen. Adres: Hükümet Cd.
• Hadrian Bar: Turkse bar waar geregeld live een bandje muziek maakt. Adres: Iskele Casd. 36.
• SOHO Club staat slecht bekend bij een gedeelte van de toeristen.
• Club Arma: één van de grootste openlucht discotheken van de stad.

Uiteraard zijn er nog vele andere uitgaansgelegenheden in Antalya. Het aanbod kan jaarlijks verschillen. Houd er wel rekening mee dat je bij sommige discotheken alleen wordt toegelaten als je samen met een vrouw bent.

 

 

De leuke haven van Antalya

De haven staat bekend als gezellig en sfeervol. Het is namelijk omringt door mooi begroeide rotswanden wat voor een leuke sfeer zorgt. Op de rotswanden staat de historische stadsmuur die het helemaal af maakt. Maar ook de vele bootjes zorgen voor gezelligheid. Rondom de kades loopt een mooie wandelpromenade dat veel gebruikt wordt. Het is leuk aangekleed met palmbomen en bankjes.

In de haven vind je vooral vissersbootjes en toeristenboten. Overdag zijn een deel van deze boten uitgevaren. ’s Ochtends en ’s avonds is juist in de haven de meeste activiteit. Medewerkers van de excursieboten informeren toeristen en bewoners zijn geregeld aan het vissen. In de haven kan je leuke wandelen maar ook naar één van de cafés of restaurants. Iets meer rust dan in het centrum van de stad en daarnaast ook nog een mooi uitzicht. Doordat de haven dieper ligt dan het centrum, kan je het bereiken via een trap of een lift.

Naast het oude gedeelte, is er ook nog een nieuwer gedeelte in de haven van Antalya. Dit gedeelte wordt commerciëler gebruikt, bijvoorbeeld voor goederenvervoer, de grotere zeilboten en soms cruiseschepen.

antalya-bezienswaardigheden-vakantie-zien

 

De mooie stranden bij Antalya

In en rond Antalya liggen meerdere lange kiezel- en zandstranden. Het zeewater is mooi helderblauw en er is rond rotsen en in baaien veel onderwaterleven. Een deel van de stranden zijn georganiseerd met ligbedden en parasols. Je vind er echter ook vele gedeelten zonder deze voorzieningen. Hierdoor kan je juist dat soort strand kiezen, dat bij jou past.

Eigenlijk zijn er maar twee stranden bij Antalya. Het Konyaalti strand dat zich in het westen bevind, en in het oosten het Lara strand. Je vindt hier een pakkende beschrijving van beide stranden zodat je kan kiezen wel strand voor jou geschikt is.

Konyaalti strand
Dit grote strand is bedekt met zand en kiezels. Het is gelegen aan de westkant van de stad, in de richting van Kemer. Achter het strand vind je de gelijknamige buurt Konyaalti. Bepaalde gedeelten hebben geen voorzieningen en is het vaak wat rustiger. Andere gedeelten zijn juist wat drukker dankzij de voorzieningen zoals ligbedden, parasols en restaurants.

Aan de kant van de stad, vind je aan het begin van het strand een groot park. In dit park ligt onder andere een waterpretpark, dolfinarium en mooi aangelegde tuinen. Een leuke plek om te gaan picknicken in de verkoelende schaduw. Ook kan je het gebruiken wanneer je liever op gras ligt dan op zand of kiezels.

antalya-vakantie-informatie-mooie-stranden

 

Lara strand
Zoals de naam als zegt, ligt het andere strand in de richting van de stad Lara. Het ligt aan de oostkant van Antalya en ligt bij de wijk Lara. De afstand tot het centrum is ongeveer 10 kilometer. Hierdoor is het wat rustiger dan het Konyaalti strand. Het strand bestaat voornamelijk uit zand en heeft een wat natuurlijke uitstraling dan het Konyaalti strand. Achter het strand ligt namelijk een groen gebied met af en toe stukken bebouwd met hotels. Op verschillende plekken kan je wat eten en drinken en strandspullen huren.

antalya-strand-turkije-vakantie-informatie

 

Baaien om te zwemmen
In het centrale gedeelte van de stad, is de kust rotsig. Daarom liggen hier geen stranden. Echter kan je er wel enkele leuke baaien vinden om te zwemmen of snorkelen. Deze staan vrijwel niet aangegeven met borden. Wil je één van de baaien ontdekken? Dan kan je het beste langs de kust rijden en zo kijken waar je de zee kan bereiken. Of vraag een inwoner naar de weg.

 

Vervoer in en rond Antalya

Groot voordeel van Antalya is de uitstekende bereikbaarheid en de goede vervoersmogelijkheden in de stad zelf. Zo ligt er een vliegveld bij de stad en zijn in de stad taxi’s en zelfs trams te vinden. Uiteraard is het ook bereikbaar per boot, bijvoorbeeld tijdens een zeilvakantie of per excursieboot.

Maar je kan ook kiezen voor een typisch Turks vervoersmiddel, de Dolmus. Deze kleine busjes rijden langs een bepaalde route. Wil je meerijden? Dan steek je je hand op zodat het busje stopt. Dit soort openbaar vervoer is niet altijd de snelste manier, maar wel veruit de goedkoopste manier. Instappen hoort via de zijdeur in plaats van via de voordeur. Het betalen kan bij de chauffeur. Bij grote drukte kan het geld worden doorgegeven via de andere passagiers. Een bijzondere en chaotische ervaring maar wel een goedkope manier van vervoer.
Ben je bij de locatie waar je naar toe wilde, dan kan je “stop” roepen zodat de chauffeur stopt. In het Turks kan je dit aangeven met het woord “dur”.

Ook kan je kiezen voor vervoer per fiets. Je kunt een fiets huren via het bedrijf Baja Bikes. Of een fietstour met een gids gaan doen.

vervoer-antalya-turkije-vakantie-informatie

 

De mooie omgeving van Antalya

Antalya is gelegen in het zuid westen van Turkije aan de Middellandse zee. Het is omgeven door een rijke natuur met als letterlijk hoogtepunt, het Taurusgebergte. Dit gebergte zorgt voor een mooi decor achter de stad. Ook zijn hierdoor mooie baaien ontstaan en zelfs diverse watervallen. De Düdenrivier die deze watervallen mogelijk maakt, stort bij Lara Beach de zee in vanaf de 40 meter hoge rotsen.

Door de aanwezigheid van voldoende water, is de omgeving vruchtbaar en is er een rijke natuur ontstaan. Er is een brede flora en fauna, zoals vele olijfbomen, pijnbomen en exotische planten. En ook dieren profiteren mee van de rijke natuur. Zo vind je in het Taurusgebergte onder andere wilde herten en berggeiten.

Voor natuurliefhebbers is de omgeving van Antalya zeker een bezoekje waard. Dit kan met een huurauto (denk aan een goede verzekering) maar ook met een van de excursies die worden aangeboden door de reisleider, in het hotel of bij een excursiebedrijf.

Korte feitjes:

• circa 700.000 inwoners

• hoofdstad van de provincie Antalya

• hoogte t.o.v. zeeniveau: 30 meter

• geldeenheid: Lira

• Antalya heeft vijf stadsdelen: Konyaalti, Aksu, Muratpasa, Kepez en Dosemaelti

• ‘s winters kan er op de berg Bakirli geskiëd worden (1800 meter hoogte)

• bij een bezoek aan Turkije is een visum nodig. Dit kan aan de grens geregeld worden (kosten 15,-)

 

 

 

Leuke bezienswaardigheden rond Antalya

Je kan lekker gaan genieten van de zon, zee en strand. maar deze mooie Turkse stad bied nog veel meer. Een overzicht van leuke bezienswaardigheden vind je hier.

1. Duden-watervallen
In het Taurusgebergte achter Antalya ontstaat de Düden-rivier. Deze heeft zijn weg gevonden vanuit de bergen, door Antalya naar de zee. Onderweg zijn er meerdere watervallen te vinden, waarvan de Düden-watervallen een van de mooiste is. Het water stroomt hier vanaf het plaatsje Duden op 40 meter hoogte de zee in.

Goed bereikbaar met de bus (uitstappen bij de skatebaan), per boot of per auto.

bezienswaardigheden-antalya-turkije-wat-zien-doen2. Atat
ürkpark en Karaalioglu park
De natuur rond Antalya is weelderig. Dit is met name goed te bekijken in het Ataturkpark en Karaalioglupark. Er worden diverse soorten excursies naar de natuurparken georganiseerd. Dankzij een georganiseerd bezoek hoef je niet zelf voor vervoer te zorgen en niet uit te zoeken welke plekken mooi zijn.3. Goynuk ravijn

Eén van de mooiste plekken in de omliggende natuur, is het Goynuk ravijn. Door de mooie natuur en vele (sportieve) activiteiten die er mogelijk zijn, is de kloof uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid.
Door de kloof stroomt water in de vorm van een riviertje. Onderweg stroomt het helder blauwe water langs meerdere meertjes en lage watervallen. Dit zorgt voor leuke plekken om te gaan zwemmen of pootjebaden.

In Goynuk ravijn kan je ook sportieve activiteiten gaan doen zoals canyoing, raften, wandelen en fietsen.

kemer-mooiste-bezienswaardigheden4. Golfen
In Antalya zijn meerdere golfbanen te vinden. Op zoek naar een golfvakantie in Turkije? Dan kan er beter gekozen worden voor de badplaats Belek. Dit is de golfplaats van Turkije, met maar liefst negen prachtige golfbanen. Belek ligt op 40 kilometer van Antalya.5. Een echte Turkse markt

Vraag eens aan een inwoner naar de zaterdagse markt. Deze is namelijk zeker de moeite waard. Voor inwoners iets heel gewoons maar voor toeristen valt de markt zeker onder de bezienswaardigheden. Je vind op de markt nog het “echte” Turkije. Er worden allerlei Turkse producten aangeboden zoals specerijen, fruit, groente, kleding en vis. En verwacht je mooie marktkramen? Dan zal je verrast worden door de creatieve zonwering . .6. Ru
ïnes van Perge
Ongeveer 15 kilometer van Antalya bij het plaatsje Aksu liggen de ruïnes van Perge. Hier zijn nog goed bewaarde overblijfselen te vinden van een oude handelsstad. Deze stad lag aan de vroeger nog bevaarbare rivier de Aksu çayt. De overblijfselen zijn soms metershoog en zijn nog duidelijk herkenbaar als gebouw. Een leuk uitje voor liefhebbers van geschiedenis.

antalya-mooiste-bezienswaardigheden7. Bazaar
In het oude centrum vind je de bazaar van Antalya. Je vindt hier vele, overvolle winkeltjes in een wirwar van overdekte straatjes. Afdingen is er de volkssport nummer 1 maar echte merkartikelen zijn er weinig te vinden. De verkopers kunnen we wat opdringerig overkomen. Bijzonder om eens te zien en mee te maken. Eén van de meeste bezochte bezienswaardigheden van de stad.8. Aspendos
Net buiten de stad ligt een groot Romeins theater. Het grote gebouw is nog zeer goed bewaard gebleven en wordt dan ook nog steeds gebruikt voor evenementen. Het biedt plaats aan 15.000 toeschouwers en is gelegen in een mooie, nette tuin. De moeite waard om eens te bezoeken en zeker één van de bezienswaardigheden.

aspendos-theater-bezienswaardigheden-antalya-vakantie9. Dodenstad in Myra
Bij het dorpje Myra ligt een zogenaamde “Dodenstad”. Graven uitgehakt in een steile bergwand met aan de voorzijde het uiterlijk van een temple uitgehakt. Dit bijzondere verschijnsel is te zien in Myra, een dorpje vlakbij Demre op vijf kilometer van de kust en Antalya.10. Antalya Aquarium
In een modern en bijzonder gebouw centraal aan de kust, ligt een groot aquarium. Dit aquarium bestaat uit een gebouw met twee verdiepingen vol vele mooie aquaria. Als hoogtepunt, is er een lange glazen tunnel waarbij je onder water loopt. De aquaria zijn mooi aangekleed met rotsen, scheepswrakken en andere objecten. Een leuke bezienswaardigheden, zeker voor kinderen.

aquarium-antalya-uitjes-kinderen-bezienswaardigheden11. Atatürk Museum
De Turkse legerofficier Atatürk heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Turkije. Het originele huis dat Atatürk had in Alanya, is een belangrijk overblijfsel uit deze tijd. Een replica van het huis staat in Antalya. In het nagebouwde huis vind je een museum om het leven van de bekende Turkse leider.12. Yivli Minare Moskee

Een prominent gebouw in het centrum, is de Yivli Minare moskee. Een mooi gebouw en typisch stukje Turkse cultuur. De moskee is 38 meter hoog en is vanuit bijna het hele oude centrum te zien. De moskee in gebouwd in het jaar 1230 maar desondanks nog in goede staat.
Ook toeristen kunnen de moskee bezoeken. Uiteraard is dit alleen mogelijk wanneer er geen gebed plaats vind. Denk tijdens het bezoek wel om de regelgeving omtrent kleding, schoenen en fotograferen.

antalya-vakantie-turkije-wat-leuk-zien-doen13. Poort van Hadrianus

Voor liefhebbers van historie kan de Poort van Hadrianus interessant zijn. De poort staat in het oude gedeelte van het centrum en is gebouwd in het jaar 130 na christus. De poort is gebouwd ter ere van het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus aan de stad.

Je vindt de poort aan de Atatürk Caddesi. Vroeger waren de stadsmuren rond de poort gebouwd. Hierdoor is de poort zo goed in tact gebleven. Tegenwoordig staat de poort weer los van de stadsmuren.

antalya-mooiste-plekken14. Geniet van mooie uitzichten dankzij kabelbanen

Dankzij de flinke bergen rond de stad, zijn er ook twee kabelbanen. Deze brengen je vlot naar mooie uitzichtpunten. Geniet van de indrukwekkende bergen en prachtige uitzichten. Een leuke activiteit tijdens je vakantie. Even heel iets anders dan winkelen, zwemmen of zonnen.
Zo kan je kiezen voor de Olympos-kabelbaan, die je naar bijna de top van Tahtali berg brengt. De kabelbaan start in Tekirova en brengt je naar 2365 meter hoogte. Een indrukwekkend uitje voor het het hele gezin.

Op de top van de berg kan je genieten van de uitzichten, trampoline springen, parasailen en een terrasje pakken. Sommige periode kan je zelfs ’s ochtends op het strand liggen en ’s middags in de sneeuw staan op de top van de Tahtali berg.

tahtali-berg-bezienswaardigheden-kemer-antalya

 

Of kies voor de Tünektepe-kabelbaan, dat je naar een hoogte van 635 meter brengt. De kabelbaan start in de regio Sarisu, dat vrij dicht bij het centrum ligt. Deze kabelbaan brengt je minder hoog dan bij de Tahtali berg maar de kabelbaan is wel een stuk dichterbij het centrum van de stad. Ook ligt de prijs voor een kaartje lager.
Twee leuke activiteiten voor jong en oud die je niet zo snel tijdens een zonvakantie zult verwachten. Dit zijn dan ook de meest populaire bezienswaardigheden van Antalya.

bezienswaardigheden-antalya-turkije-vakantie-kabelbaan15. Mooie pleinen in de stad

In en rond het centrum liggen meerdere mooie pleinen. Meestal staat in het midden een standbeeld of fontein. Leuk om te gaan bekijken tijdens je vakantie.16. Fietsverhuur en fietstours

Je kan de stad ook eenvoudig gaan ontdekken per fiets. Er zijn diverse fietspaden en het centrum is zelfs autovrij. Mede hierdoor is de fiets een leuke en originele manier om de bezienswaardigheden bij langs te gaan. Extra voordeel; tijdens het fietsen kan je de verkoelende rijwind ervaren.

Je kan kiezen voor het huren van een fiets of voor een fietstour met een gids. Tijdens de rondleiding zal de Nederlands sprekende gids je allerlei leuke weetjes kunnen vertellen over de stad en de bezienswaardigheden. In Antayla kan je verschillende soorten rondleidingen reserveren via het bekende Baja Bikes.17. Murat Pasa Moskee

Naast de Yivli Minare moskee, kan je ook de Murat Pasa Moskee gaan bekijken. Zowel van buiten als van binnen een mooi gebouw. Je vindt de moskee aan de rand van het oude centrum, bij een oude stadspoort. Dankzij de hoge minaret is de moskee niet moeilijk te vinden.18. Minicity Antalya

Wil je de bekendste bezienswaardigheden in korte tijd zien? Dan kan je naar Minicity Antalya. Dit themapark is vergelijkbaar met Madurodam. Wel is het park wat kleiner. Je vindt er diverse bekende Turkse bezienswaardigheden in het klein nagebouwd. Zeker aan het eind van de vakantie kan dit leuk zijn, omdat je veel gebouwen misschien al in het echt gezien hebt.

antalya-leuke-dingen-doen-vakantie

 

Tickets voor de bezienswaardigheden in Antalya

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

 

Hotels in en rond Antalya

De badplaats is samen met Alanya en Bodrum één van de belangrijkste toeristische plaatsen van Turkije. Mede hierdoor heb je er een ruime keus uit hotels en all inclusive resorts. Turkije wordt steeds populairder als vakantieland. Dat heeft gedeeltelijk te maken met de goedkopere hotels ten opzichte van vakantielanden zoals Spanje.

Tip: let goed op wat wel en wat niet is inbegrepen bij de vlucht en hotel. Je kan hierbij denken aan zaken zoals ruimbagage, eventuele toeslagen, transfer van het vliegveld naar je hotel en het eten en drinken.

 

Op de homepagina kan je over de andere mooie Turkse badplaatsen lezen. Via de onderstaande links kan je alvast de vakanties rond Antalya van verschillende reisaanbieders bekijken. Of bekijk de pagina over de vergelijkbare stad Alanya.

 

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct het overzicht van mooie Antalya vakanties. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Heb je al ervaring met Antalya? Plaats dan je tip over de leuke badplaats. Alvast bedankt namens je medereizigers.

Reviews

Tina en Jim op 02-07-2022
"Veel te zien maar drukke stranden"

We vonden Antalya een leuke stad. Vooral omdat er veel is te doen en zien. Maar de stranden rond het centrum vonden we wel wat druk.

Hendrina op 26-06-2022
"Veel te doen"

In Anatalya zal je je zeker niet vervelen tijdens je vakantie. In de stad en omgeving is van alles te doen en zien. Wij hebben een leuke vakantie gehad. Tip: ga eens naar een rustig strand in de omgeving. Je kan iemand uit het hotel om een tip vragen en dan een taxi of … Lees meer
In Anatalya zal je je zeker niet vervelen tijdens je vakantie. In de stad en omgeving is van alles te doen en zien. Wij hebben een leuke vakantie gehad. Tip: ga eens naar een rustig strand in de omgeving. Je kan iemand uit het hotel om een tip vragen en dan een taxi of dolmus nemen. … Lees minder

Deel jouw Antalya-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Turkije Ontdekker.nl