Home » Fethiye

Fethiye informatie

Verscholen in een grote baai, ligt de Turkse badplaats Fethiye. Door de ligging in een baai is het geen typische badplaats. Er is namelijk geen uitzicht op de volle zee, maar grotendeels alleen op het stukje zee in de grote baai. Door de beschutte ligging van Fethiye zijn er minder golven voor de stad en vind je er vele bijzonder mooie baaitjes. Fethiye is gelegen tussen Marmaris en Antalya, het heeft circa 45.000 inwoners en is een middelgrote badplaats. Fethiye biedt genoeg vertier maar ook nog de fijne vakantierust.

fethiye turkije vakantie

Centrum van Fethiye

Fethiye bestaat qua uiterlijk eigenlijk uit twee gedeelten; het oude centrum en de nieuwe wijk Calis. Met name in het oude centrum is het echte Turkse leven goed bewaard gebeleven.  Je vind hier leuke kleine straatjes met bazaars, theehuizen en winkeltjes. Aan de rand van het oude centrum vind een een mooie boulevard dat langs de (jacht)haven loopt.

Het toeristische Calis ligt op circa 5 kilometer van het oude centrum en is het gebied van de stranden en hotels. Ook vind je hier een grote jachthaven voor de vele jachten die hier hele hele jaar door aanmeren.

In beide gedeelten van Fethiye zijn vele winkeltjes, restaurants, barretjes en terrassen te vinden. Ook zijn in beide gedeelten wekelijks markten te vinden.

Stranden rond Fethiye

Bij het oude centrum zijn geen stranden te vinden. In de nieuwe buurt Calis liggen echter diverse goede zandstranden en kiezelstranden.  Aan deze stranden ligt een boulevard met restaurants en terrasjes. Ook is de omgeving van het strand mooi begroeid met bossen. Er zijn diverse soorten watersporten te beoefenen.

strand bij fethiye turkije

In en rond Fethiye vind je vele prachtige baaitjes met vaak een eigen strandje. Hierdoor kan er leuk gevarieerd worden tussen de stranden, wat ook leuk is voor snorkelliefhebbers. De soms wat afgelegen strandjes zijn bereikbaar per per taxiboot of via een weg.

Op 14 kilometer afstand ligt het prachtige strand van het plaatsje Ölüdeniz. Dit plaatsje heeft een mooi zandstrand bij het centrum maar ook een bijzonder strand in het naast gelegen natuurgebied. Dit is tegen een kleine vergoeding te bezoeken en is zeker de moeite waard. Het ligt in een soort kom en in een geweldige omgeving. Door de beschutte ligging zijn er weinig golven en geen getijden. Dit strand is daarom ook geschikt voor kinderen.

stranden in de baaien rond Fethiye

 

Uitgaansleven in Fethiye

Zowel in het oude centrum als in de wijk Calis vind je diverse restaurants en barretjes. In het oude centrum zijn ook enkele discotheken te vinden. Zo vind je er twee openlucht discotheken. Eén in de haven en één aan de Cumhuriyet Cadessi.

Jongeren die een echte uitgaansvakantie zoeken, kunnen in Fethiye echter minder goed terecht. Hiervoor kan je beter kiezen voor bijvoorbeeld Alanya of Antalya.

 

Bezienswaardigheden bij Fethiye

Tijdens je vakantie in Fethiye kan je diverse bezienswaardigheden bezoeken. Leuk als afwisseling naast het ontspannen bij het zwembad en op het strand. Hier onder vind je een handig overzicht van bezienswaardigheden:

Amfitheater
Aan de rand van de stad ligt een amfitheater. Leuk om eens te bekijken en je te realiseren dat het gebouw nog handmatig is gemaakt. Ooit bood het theater plaats aan ruim 5000 toeschouwers. Tegenwoordig is nog een klein gedeelte zichtbaar. Je vind het amfitheater aan de zuidelijke rand van de stad.


Graftombes
In de bergen vlak achter het oostelijk gedeelte van Fethiye, zijn op meerdere plekken graftombes in de rotswanden te vinden. Hiervan zijn de graftombes van  Amintas de meest indrukwekkende. Je vind ze vlakbij het oude amfitheater.


Tocht met een glasbodemboot
Vanuit de haven van Fethiye zijn diverse boottochten te ondernemen. Een echte aanrader is een rondvaart op een boot met een glazen bodem. Zo kunt u op een makkelijke wijze de Turkse onderwaterwereld bewonderen.

Saklikent kloof
Avonturiers kunnen terecht in de Saklikent kloof. Deze kloof is 25 jaar geleden ontdekt door een herder. Tegenwoordig worden er kloofwandelingen georganiseerd waarbij je al wandelend, klimmend en wadend door de indrukwekkende kloof gaat. Tijdens de wandeling wordt je tot middelhoogte nat en kom je een waterval tegen. Ook kan jer er raften.

Neem in verband met het water niet teveel spullen mee, oudere gymschoenen en een plastic hoesje voor de camera/telefoon. De Saklikent kloof ligt op circa 50 kilometer van Fethiye. Tip: stop op het punt waar het klauteren te moeilijk wordt.


Ruïnestad Tlos
In de buurt van kalkan en de Saklikent kloof, ligt de ruïnestad Tlos. Deze plaats was één van de grootste en oudste steden van Lycië en is nu een plaats van opgravingen. Het biedt nog een kijkje op het gymnasium, badhuis, stadion, badhuis en rostgraven.

De wandeling naar Tlos toe is wat oneffen maar wordt vaak als de moeite waard gezien.


Yakapark
In de buurt van Tlos en de Saklikent kloof vind je een forellenkwekerij. De kwekerij kan worden bezocht en zijn diverse dingen te bekijken en doen.