cappadocie-wat-doen-vakantie

De meeste toeristen die Turkije bezoeken, kiezen voor één van de badplaatsen. Maar wil je wel eens een andere kant van het land zien? Dan kan je ook eens kiezen voor een rondreis door Cappadocië. Een gebied met prachtige landschappen. Zo bijzonder dat Cappadocië zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

 

 

12 Bezienswaardigheden en mooie plekken in Cappadocië

Eigenlijk is het gebied één groot hoogtepunt. Desondanks kunnen de volgende mooie plekken een aanrader zijn om te bezoeken tijdens je vakantie.

1. Göreme National park
Dit bijzondere gebied is de voornaamste reden waardoor Cappadocië steeds populairder wordt als vakantiebestemming. Je vindt hier namelijk de befaamde puntvormige rotsen die je op veel foto’s van het gebied zal zien. Door invloeden van de natuur zijn er duizenden rotsformaties ontstaan in de vorm van kegels en paddenstoelen. Al deze rotsformaties samen, zorgen voor een bijzonder gezicht.

De rotsformaties zijn tegenwoordig vooral een grote toeristische attractie maar voorheen hadden ze hele andere functies. Zo zijn de rotsen al gebruikt als schuilplekken, woningen, kloosters, kerken en kapellen. Hier zijn tegenwoordig nog steeds de overblijfselen van te zien. Zoals bijvoorbeeld fresco’s op de wanden afkomstig uit de Byzantijnse tijd.

Maar ook andere onderdelen van de natuur in het Göreme natuurpark kunnen interessant zijn. Zoals de vele soorten planten en dieren. Er leven namelijk onder andere otters, wolven, vossen, dassen en allerlei vogels.
Daarnaast kan je tijdens je vakantie diverse wijn- en fruitgaarden tegenkomen.

cappadocie-vakantie-bezienswaardigheden2. Uchisar

Op enkele kilometers van de bekende plaats Göreme, ligt een bijzonder dorp. Het hoogte gedeelte van Uchisar bestaat voornamelijk uit grotwoningen. Een indrukwekkend gezicht, mede door de ligging op de steile heuvel.
Bovenop de heuvel staat het Uchisar kasteel. Voorheen het belangrijkste verdedigingspunt van het gebied. Mede doordat het is gebouwd op het hoogste punt van Cappadocië.
Ondanks de hoge ligging, kan je het kasteel bezoeken en onder andere allerlei kamers en gangen te zien. Het bezoek is door de ligging alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Eenmaal bij het kasteel aangekomen, kan je genieten van prachtige uitzichten over de omgeving.

Leuk weetje; bewoners van de grotwoningen willen geregeld aan toeristen hun bijzondere woningen tonen.

cappadocie-bezienswaardigheden-wat-doen3. Illhara Vallei

De natuur in de buurt van de plaats Nevsehir is vrij dor en kaal. Maar er is een uitzondering; de mooie Illhara vallei. Een vruchtbare kloof met allerlei begroeiing. Je kunt er heerlijk wandelen in een afwisselende omgeving. De kloof is 20 kilometer lang waardoor er meer dan genoeg te zien en doen is voor minstens een hele dag.

Tegenwoordig is de kloof goed bereikbaar via nette trappen. Zo kan je relatief eenvoudig ook in de kloof en genieten van de bijzondere natuur en de paas terrasjes bij de rivier.

cappadocie-turkije-tips-reis


 

4. Aladaglar National park
Ten zuiden van de Illhara Vallei, ligt het Aladaglar National Park. Een vrij begroeid natuurgebied met hoge bergen. Ook hier kan je leuke activiteiten doen zoals wandelen, mountainbiken, zwemmen en andere sporten. Zoals bijvoorbeeld raften. De wilde Zamanti Nehri rivier is namelijk een goede plek voor watersporten zoals raften.
Een andere bezienswaardigheid in het nationale park zijn de Kapuzbasi watervallen. Een verzameling wat kleinere en grote watervallen die samen zorgen voor een imposant gezicht.

cappadocie-informatie-tips-highlights5. Ondergrondse steden
Cappadocië is niet alleen boven de grond bijzonder, dat is het ook onder de grond. Er zijn maar liefst 40 ondergrondse plaatsen ontdekt. Deze ingenieuze bouwwerken zorgen er voor dat de inwoners wekenlang veilig onder de grond konden leven. Er waren zelfs al systemen ontwikkeld voor luchtverversing, verdediging tegen indringers, wateropslag en het in stand houden van werkgelegenheid.
Enkele van de ondergrondse steden kan je tegenwoordig nog bekijken. Een indrukwekkende bezienswaardigheid. Sommige steden hadden namelijk wel zeven leefniveaus. Ook wordt geschat dat in de grotere steden wel 200.000 mensen konden leven.

cappadocie-hoogtepunten-informatie6. Geniet vanuit een luchtballon

Wil je echt eens iets bijzonders doen tijdens je vakantie? Dan kan je kiezen voor een luchtballonvaart over het gebied. Cappadocië staat namelijk bekend om de vele ballonvaarten. Dat is met name ontstaan dankzij de mooie landschappen. Vanuit de lucht kan je genieten van weer een heel ander zicht, dan vanaf de grond. Zo kan je bijvoorbeeld de verschillende soorten landschappen mooi in elkaar zien over gaan. Ook kan je vanuit een luchtballen vaak meer dieren spotten, dan vanaf de grond.

Er zijn verschillende aanbieders van luchtballonvluchten in de regio. De meest zijn te vinden bij de plaats Göreme. De verschillen liggen vooral op het gebied van de prijs, de grootte van het mandje en de duur van de vlucht.

Extra voordeel; de vele luchtballonnen vormen samen een bezienswaardigheid op zich. Een lucht vol luchtballonnen is een bijzonder gezicht.

cappadocie-vakantie-bezienswaardigheden7. Openluchtmuseum Zelve

Een bepaalde gedeelte van het gebied wordt gezien als het openluchtmuseum. Dat komt door de vele vondsten die er zijn gedaan. Mede doordat het gebied nog tot 1952 bewoond is geweest. Tegenwoordig kan je er nog kerken, kloosters, een moskee, duiventillen en woningen te zien.8. Liefdesvallei

Een relatief kleine vallei wordt de Liefdesvallei genoemd. Het staat namelijk vol rotsformaties in de vorm van smalle, hoge paddenstoelen. De rotsformaties hebben een mooie witte kleur en een stijlvolle uitstraling. Deze combinatie geeft het gebiedje een wat romantische uitstraling, volgens sommigen. Romantisch of niet, de vallei valt terecht onder de hoogtepunten van Cappadocië.

cappadocie-reis-info-tips

 

Bezienswaardigheden als stranden, waterparken en ander toeristisch vermaak zal je hier niet vinden. Cappadocië is vooral een vakantiebestemming voor liefhebbers van bijzondere natuur. De hoogtepunten bestaan dan ook voornamelijk uit de natuur, musea en bijzondere gebouwen.

 

Welke reisperiode is geschikt voor dit gebied?

Eigenlijk is Cappadocië het hele jaar geschikt als vakantiebestemming. Al kunnen de zomermaanden wel wat warm zijn. Houd je niet zo van warmte, dan kan je beter voor een reis in de maanden als april, mei, september en oktober kiezen.
Je zou het niet verwachten maar ook de wintermaanden kunnen als reisperiode geschikt zijn. Het gebied is tijdens de winter namelijk geregeld met sneeuw bedekt. Hierdoor krijgen de bijzondere rotsformaties een heel ander uiterlijk. En ook tijdens de wintermaanden kan je het gebied vanuit een luchtballon gaan bekijken.

 

Hoe is het bijzondere landschap van Cappadocië ontstaan?

De bodem van Cappadocië is bedekt met hard lavasteen. Duizenden jaren geleden zijn er namelijk meerdere vulkaanuitbarstingen geweest vanuit de Erciyes Dagi vulkaan (3.917 meter) en de Hassan Dagi vulkaan (3.286 meter). Water afkomstig van regen heeft duizenden jaren haar weg gezocht door de laag lavasteen. Het onderliggende (relatief) zachte tufsteen is vervolgens door het water weg gespoeld. Hierdoor zijn er diepe gaten, kloven en de befaamde rotsformaties ontstaan.

De kleurverschillen zijn dus ontstaan doordat de rotsformaties bestaan uit verschillende steensoorten.

cappadocie-vakantie-tips

 

Welke vliegveld is handig bij een Cappadocië vakantie?

Het gebied ligt in het midden van Turkije. Dat is het beste bereikbaar via de vliegvelden Kayseri Airport en Nevsehir Airport. Vanuit Nederland vliegt onder andere Turkish Airlines via deze vliegvelden. Daarbij wordt vaak wel een tussenstop gemaakt in Istanbul.
Je kunt er echter ook voor kiezen om met een willekeurige maatschappij naar Istanbul te vliegen en vanaf daar met een andere vlucht naar Cappadocië.

Je kunt echter ook kiezen voor een Duits vliegveld. Dat heeft als voordeel dat er geregeld rechtstreeks vluchten naar het gebied zijn. Daardoor kan de vluchttijd worden verkort van zes uur, naar vier uur.

Vanaf beide vliegvelden gaan er bussen naar het gebied. In Cappadocië is echter geen openbaar vervoer. Daar zal je dus een auto moeten huren of je laten rijden tijdens een excursie.

 

Wat is er nog meer te doen?

Naast het bezoeken van de bezienswaardigheden en mooie plekken, kan je ook nog verschillende activiteiten gaan doen in het Cappadocië gebied. Je vindt hier enkele voorbeelden:

Mountainbiken
Naast ballonvaren en wandelen is mountainbiken een geliefde activiteit. Mede dankzij de verschillende goede routes en de mooie landschappen. Daarnaast is het een manier waarop je in korte tijd, relatief veel van de gebieden kunt zien.
Door de populariteit van het mountainbiken, zijn er ook redelijke voorzieningen. Zo zijn in verschillende plaatsen verhuurbedrijven van mountainbikes en bijbehorende spullen. De bewegwijzering laat soms wel wat te wensen over. Daarom is het goed om je hier van te voren over te laten informeren.
In het hoogseizoen kan het wat warm zijn voor het mountainbiken. Het voor- en naseizoen is daarom geschikter.Paardrijden

Ook voor liefhebbers van paardrijden is het een geweldig gebied. Er zijn diverse paden geschikt voor paarden voor zowel beginnende als meer gevorderde ruiters. Er zijn meerdere maneges die paardrijdtochten aanbieden. Uiteraard met de nodige uitleg voor vertrek en met onderweg een gids die je over mooie routes leidt.
De periode tijdens zonsondergang is populair. Dan liggen de temperaturen namelijk wat lager en ontstaan er vaak mooie kleuren door de ondergaande zon.

Je kunt kiezen voor korte of lange tochten. Zelfs voor dagtochten waarbij je onderweg gaat picknicken, compleet met drankje als de traditionele Turkse thee.

cappadocie-activiteiten-doen-vakantieRondvluchten

Het gebied is ook van boven prachtig. Daarom worden er veel luchtballonvaarten aangeboden. Maar daarnaast kan je ook kiezen voor rondvluchten met een vliegtuigje of helikopter. Deze manier van vliegen heeft als voordeel dat je van te voren ongeveer de gewenste route kan aangeven. Ook kan je hierbij kiezen voor een kortere vlucht, wat bij een luchtballon vaak niet mogelijk is.Quadtochten

Een andere manier om de natuur eenvoudig te verkennen is per quad. Met deze off-road karretjes kan je met weinig inspanning, vrij veilig en op een leuke manier het gebied gaan zien. In de omgeving zijn meerdere bedrijven die de quadtochten aanbieden. In de meeste gevallen gaat het om tochten waarbij een gids de route zal leiden. Hierdoor raak je niet verdwaald, zie je allerlei mooie plekken en hoef je niet zelf te zoeken. Van te voren kan je aangeven, welke bezienswaardigheden je graag zou willen zien.

cappadocie-vervoer-tips-vakantie

Een deel van de rondreizen door Cappadocië begint in de stad Alanya. Meestal zal je hier ook een dag verblijven. Dta is zeker geen straf want het is een sfeervolle stad. De busreis naar Cappadocië is vervolgens circa 400 kilometer. Onderweg kan je de niet-toeristische delen van Turkije zien.

Via de volgende link vind je de informatiepagina over een andere originele vakantiebestemming in Turkije dat niet direct aan de kust ligt; de plaats Dalyan. Of bekijk eens de pagina over mooie Turkse badplaatsen.

 

© 2024 Turkije Ontdekker.nl