kas-turkije-vakantie-bezienswaardigheden

 

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct het overzicht van mooie Cesme vakanties. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

 

Zoek je een sfeervolle Turkse badplaats waar nog relatief weinig toerisme is? Dan kan Kas een geschikte optie zijn. Het is namelijk een sfeervolle plaats met allerlei kleine straatjes vol winkels en restaurantjes. Doordat Kas vrij klein is, zie je er ook nog geen stranden vol toeristen. Je kan er nog in rust genieten van het mooie Turkije.

kas-turkije-informatie-tips

 

Het sfeervolle centrum van Kas

Het centrum van de badplaats is qua omvang niet zo groot maar wel grootst in gezelligheid. Mede dankzij de diverse kleine straatjes vol restaurantjes en winkeltjes. Een sfeervol geheel waar je ook nog Griekse invloeden zult kunnen zien. Zoals in de vorm van de houten balkonnetjes.

Rijen vol toeristenwinkels met opdringerige verkopers zal je hier gelukkig niet zien. Wel diverse boetiekjes met Turkse producten zoals aardewerk, hamam-doeken, kleding, sieraden, kruiden en noten. Onder op de wekelijkse weekmarkt dat elke vrijdag wordt georganiseerd.

De straatjes van kas liggen op de helling van een heuvel. Hierdoor lopen veel straatjes schuin wat zorgt voor extra sfeer. Echter is het minder praktisch wanneer je wat minder goed ter been bent.

Bij het centrum ligt een gezellig haventje dat je mooi kan bekijken vanaf de wandelboulevard. Hier heb je een goed uitzicht over de grote baai en staan kraampjes van watersportbedrijven. Deze bieden boottochten naar bezienswaardigheden en mooie plekken in de omgeving aan.

Het centrum staat bekend als sfeervol, overzichtelijk en levendig. Niet alleen overdag maar eigenlijk vooral ‘s avonds. Dan is er meestal een gezellige drukte van zowel inwoners als toeristen. Uitgaansgelegenheden zijn er niet veel maar wel diverse restaurants en winkels die tot laat geopend zijn.

kas-turkije-wat-doen-zien

 

De ligging van Kas in Turkije

Het stadje ligt aan de zuid westkust van Turkije en heeft ongeveer 7000 inwoners. Bekende badplaatsen liggen er niet in de buurt. Hierdoor de regio nog niet zo toeristisch. Je kunt er dus nog in relatieve rust genieten van Turkije. Grotere badplaatsen in het oosten zijn het grote Antalya (180 km) en Kemer (140 km). Westelijk ligt het bekende Fethiye op een afstand van 100 kilometer.

De rustige ligging heeft wel als keerzijde dat de afstand naar het dichtstbijzijnde vliegveld ook 180 kilometer is. Hierdoor zal je een (bus)reis moeten maken van circa vier uur nadat je bent geland in Turkije. Dat voelt lang maar het levert je wel een mooie rondtour door het land op. De busreis vanaf Antalya duurt ongeveer vier uur. Echter zal je onderweg meerdere sanitaire stops maken.

Kas ligt bij een lange landtong. Hierdoor is de kuststrook extra lang en zijn er dus ook extra stranden, baaien en wandelgebieden. Ook zorgt de ligging bij het schiereiland meestal voor minder golfslag dan bij een badplaats aan open zee.

kas-turkije-vakantie-info

 

De stranden van Kas

Een nadeel van deze vakantiebestemming is het ontbreken van een strand bij het centrum. Mede hierdoor is het nog geen populaire badplaats geworden. In de omgeving zijn echter genoeg strandjes en baaien waar je leuk kan zwemmen.
Met vervoer zoals een auto of bus kan je ook vrij vlot bij mooie grote zandstranden zijn. De volgende stranden zijn geliefd:

Kaputaş beach
Bij het dorp Kalkan ligt een strand dat bekend staat als één van de mooiste van Turkije. Met name door de ligging in de natuur en de mooie Turquoise blauwe kleur van het water. Het zandstrand wordt omringd door hoge rotsen maar is goed bereikbaar met een trap.
Je kan er gebruik maken van voorzieningen zoals parasols, ligbedden en het restaurantje. Het strand is zo mooi dat het er wel wat druk kan zijn. Daarom wordt geadviseerd om je bezoek ’s ochtends te plannen.

kas-turkije-stranden-bezienswaardighedenPatara Beach

Een ander zandstrand bij Kalkan is ook bijzonder. Het is namelijk maar liefst 18 kilometer lang. Hierdoor zal je er geen last hebben van drukte en kunnen er lange strandwandelingen worden gemaakt. Maar het is niet alleen een lang strand, het is ook opvallend breed.
Je kunt er genieten van een fijne rust. Wel zijn er op sommige plekken voorzieningen zoals een restaurant met verhuur van ligbedden en parasols.Big Pebble Beach

Op een paar kilometer afstand ten oosten van Kas, ligt het Big Peblle Beach. Een kiezelstrand dat vrij populair is onder toeristen. De wandeling er heen gaat wat op en neer maar is voor de meeste mensen goed te doen. De wandeltijd vanaf Kas is ongeveer 20 minuten. Bij het strand zijn voorzieningen zoals ligbedden, parasols en restaurantjes.

 

Wat kan je doen bij Kas? De bezienswaardigheden

Voor de meeste toeristen zijn het gezellige centrum en de verschillende stranden, de belangrijkste bezienswaardigheden. Maar er zijn meer mooie plekken die je kan bezoeken. Je vindt hier meerdere voorbeelden.

Excursies
Net als vanuit vrijwel alle Turkse badplaatsen, kan je ook vanuit Kas verschillende excursies gaan ondernemen. Bijvoorbeeld vanuit de haven met één van de boten. Daarbij kan je bijvoorbeeld een boottocht gaan maken langs mooi baaien en strandjes om te zwemmen, zonnen en snorkelen. Bij sommige excursies wordt er ook een lunch of barbecue aangeboden.Het eiland Kekova

Een populaire bestemming voor dagtripjes is het nabij gelegen eiland Kekova. Mede door de aanwezigheid van de verzonken stad Aperlae en ondergelopen Lycische ruines. Vanaf het land kan je een gedeelte van de ruïnes onder water zien liggen. Maar je kunt ook het water in en met een snorkelset, de verzonken stad extra goed bekijken. Ook kan je gaan duiken en tussen de gebouwen door zwemmen. Een bijzondere duikplek.

Blijf je liever droog? Dan kan je de gezonken stad ook bekijken vanuit een kajak.

kas-turkije-hotels-strandenGriekenland

Dankzij de ligging in de buurt van Griekenland, kan je verschillende leuke daguitstapjes maken naar het buurland. Leuk om even een ander gebied te gaan bekijken en om de culturele verschillen te zien. Met de veerboot kan je in 20 minuten naar het Griekse eiland Kastelorizo varen.

Ook kan je naar het Griekse eiland Meis dat ook op ongeveer 20 minuten varen ligt. Denk er wel om dat je bij dit uitstapje je paspoort meeneemt.Duiken

In de omgeving zijn meerdere mooie duikplekken. Met één van de duikscholen kan je er de onderwaterwereld gaan verkennen. Uiteraard na een goede uitleg en onder begeleiding van een duikinstructeur. Een spannende maar anderzijds ook ontspannende activiteit.

excursies-fethiye-doen-vakantie-activiteitenHistorisch theater

Net buiten het centrum ligt een historisch amfitheater. Het Romeinse bouwwerk is goed behouden gebleven waardoor je je nog een goede voorstelling kunt maken van vroegere tijden. Het is gratis te bezoeken. Tip: beklim de tribunes in de avond en geniet van de zonsondergang.Bergwandelingen

De bergachtige omgeving biedt leuke mogelijkheden voor de sportievere toerist. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken over de Lycian Way. Deze brengt je naar uitkijkpunten vanaf waar je mooie uitzichten over Kas hebt. Een bekend uitkijkpunt is Sleeping Giant. De route wordt aangegeven met een rood-witte markering.
Zeker tijdens de zonsondergang zijn dit mooie plekken. De wandeling naar de uitkijkpunten duurt ongeveer drie kwartier.Mountainbiken

De begroeide bergen bieden ook allerlei mogelijkheden voor liefhebbers van mountainbiken. In het dorp kan je mountainbikes huren en kan je routes krijgen. Op en rustig tempo kan je genieten van de Turkse natuur en de uitzichten. Tip: gebruik een helm en neem ruim voldoende eten en drinken mee.Paragliden

Wil je echte actie? Dan kan je kiezen voor een tandemsprong. Daarbij ga je samen met een instructeur de omgeving vanuit de lucht bekijken. Je rent samen een berghelling af waarna de parachute de rest doet. Je kunt langere tijd boven Kas zweven en genieten van de unieke ervaring.De Blauwe Grot Kaputaş

Je kunt ook kiezen voor een excursies naar de Blauwe Grot. Deze ligt tussen Kaş en het dorp Kalkan. Een grot dat vanuit de zee bereikbaar is en gedeeltelijk vol water staat. Door de rotsen van kalksteen en het lichtinval, ontstaat er blauw licht. Een mooi verschijnsel dat je tijdens een excursie kunt gaan bekijken.
De boot zal voor de zeegrot voor anker gaan waarna je zwemmend in de grot kan. Een leuk uitje voor zowel oudere kinderen als volwassenen.

kas-turkije-stranden-vakantieKalkan

In de buurt ligt het vissersdorp Kalkan. Een leuke plek om eens te bezoeken. Bijvoorbeeld per bus, taxi of met een boot. Het dorpje is tegen een heuvelhelling opgebouwd en heeft leuke smalle straatjes. Er is niet bijzonder veel te doen maar de ligging en de terrasjes, kunnen het toch een leuke plek voor een tussenstop maken.Archeologische vondsten

Voor liefhebbers van historie kan de archeologische plaats Myra leuk zijn. Hier kan je Lycische rotsgraven en een groot amfitheater bekijken. Het ligt bij de plaats Demre en is per bus in ongeveer 45 minuten te bereiken. Vervolgens zal je nog een klein half uur moeten wandelen voor je de historische plekken hebt bereikt.

kas-turkije-bezienswaardigheden-hotelsSaklikent

Ten noorden van Kas ligt de Saklikent kloof. Dit is één van de diepste kloven ter wereld en maar liefst 18 kilometer lang. Voor natuurliefhebbers zeker een hoogtepunt van de regio. Maar ook voor liefhebbers van sporten want door de kloof stroomt een rivier. Deze biedt een uitdagend parcours voor raften. Wil je liever wat minder actie? Dan kan je ook gaan tuben. Daarbij kan je in een band over de rivier dobberen.
Verder is er een plek waar je een modderbad kunt nemen, kan je wandelingen maken en zijn er restaurantjes.

saklikent-kloof-fethiye-bezienswaardigheden-zien-doen

 

Uiteraard zijn er in de omgeving nog meer bezienswaardigheden en mooie plekken. Bij het VVV kantoor bij het plein van Kas, vind je nog meer leuke ideeën.

 

 

Bekende badplaatsen in de omgeving zijn Fethiye en het grote Antalya. Dit zijn ook de plaatsen waar de vliegvelden liggen. Of bekijk eens de pagina over andere mooie Turkse badplaatsen. Via de onderstaande links vind je het hotelaanbod in Kas.

 

Voel je niet verplicht maar via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct het overzicht van mooie Cesme vakanties. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

Zo voorkom je dat de mooiste plekjes al vol geboekt zijn en kan je binnenkort al genieten van een topvakantie!

© 2024 Turkije Ontdekker.nl