Home » Turkse gerechten

Turkse gerechten

Door de geschiedenis met diverse invasies van bevolkingsgroepen, is er een brede diversiteit van Turkse gerechten. Niet alleen de Turkse keuken is in het verleden beïnvloed, de Turkse keuken heeft ook de Europese keuken beïnvloed. Zo is het Europees welbekende yoghurt, oorspronkelijk een Turkse nomadendrank. Je vind hier handige informatie over Turks eten en eetgewoonten in Turkije, zodat verassingen tijdens de vakantie minder snel zullen voorkomen.

Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes. Diverse, kleine hapjes wat eigenlijk voorgerechtjes zijn maar bij elkaar ook geregeld als maaltijd wordt genuttigd. Mezes is enigszins vergelijkbaar met de bij ons beter bekende Spaanse Tapas.

Voorbeelden typisch Turkse Gerechten:

Ontbijt:
– Een Turks ontbijt ofwel Kahvalti, bestaat vaak uit ei, Turkse geitenkaas, vers Turks brood, koffie, thee, komkommer, tomaat, jam, boter en olijven. Soms kunnen er voor extra toevoegingen worden gekozen zoals meloen of honing.

Voorgerechten:
– Borek: opgerolde bladerdeegrolletjes gevuld met rijst, gehakt en kaas.
– Yaprak dolma: wijbladen gevuld met rijst.
– Biber dolmasi: paprika’s of aubergines gevuld met rijst en gehakt.
– Piyar salatasi: salade met witte bonen.

Hoofdgerechten:
– Şiş Kebab
: gemarineerde, geroosterde vleesspiesen. Kan bestaan uit meerdere vleessoorten.
– Doner kebab: geroosterd schapenvlees waar repen vlees van gesneden worden.
– Tandir kebab: een heel lam dat geroosterd is in een (ondergrondse) oven.
– Adana kebab: geroosterd vlees dat sterk is gekruid met paprika en oregano.
– Kokoreç: grilgerecht lijkend op een worst, bestaande uit de ingewanden van een geit of lam.
– Adana kebab: pittig gekruid gehakt op een spies
– Kavurma: gebakken stukjes vlees, vaak gekruid met kruiden als komijn en zeezout.
– Köfte: schijfjes gehakt die nogal kunnen variëren qua smaak. Van zoet tot pittig.
– Pirzola: zoute ribben van de rund. Soort spare-ribs.
– Tavuk: een gerecht met kippenvlees.
– Balik: een gerecht met vis.
– Pilav: rijst(gerecht)

Nagerechten (tatlilar):
– Baklava: bladerdeeg gevuld met pistache noten en honing.
– Helva: zoete blokjes amandel met sesamolie.
– Sutlak: rijstpudding
– yogurt: de yoghurt zoals we het in Nederland ongeveer kennen. Vaak geserveerd met honing.
– Asure: amandelpudding

 

Turkse drankjes

Er wordt in Turkije veel thee (cay) gedronken, dat vaak wordt gedronken uit kleine glaasjes. Ook populair onder de Turken is de elma cay, een frisse appelthee. Koffie wordt er een stuk minder gedronken. Bestel je een koffie, dan zal het vaak worden geserveerd in kleine kopjes met onderin nog koffiedrab. In toeristische gebieden wordt echter ook geregeld oploskoffie geschonken.

Turken mogen volgens de Koran eigenlijk geen alcohol drinken. Niet alle Turken houden zich aan dit verbod en er worden dan ook diverse alcoholische dranken in Turkije gedronken. Zo is het drankje Raki er populair, een koud geserveerd anijsdrankje. Turkse wijn is vaak vrij goedkoop maar toch goed. Ook niet-alcoholische dranken zoals mineraalwater en frisdranken zijn goed verkrijgbaar.

turkse thee drankjes gerechten