Home » Turkse gerechten

Turkse gerechten

Door de geschiedenis met diverse invasies van bevolkingsgroepen, is er een brede diversiteit van Turkse gerechten. Niet alleen de Turkse keuken is in het verleden beïnvloed, de Turkse keuken heeft ook de Europese keuken beïnvloed. Zo is het Europees welbekende yoghurt, oorspronkelijk een Turkse nomadendrank. Je vind hier handige informatie over Turks eten en eetgewoonten in Turkije, zodat verassingen tijdens de vakantie minder snel zullen voorkomen.

Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes. Diverse, kleine hapjes wat eigenlijk voorgerechtjes zijn maar bij elkaar ook geregeld als maaltijd wordt genuttigd. Mezes is enigszins vergelijkbaar met de bij ons beter bekende Spaanse Tapas.

Voorbeelden van typisch Turkse Gerechten:

Ontbijt:
• Een Turks ontbijt ofwel Kahvalti, bestaat vaak uit ei, Turkse geitenkaas, vers Turks brood, koffie, thee, komkommer, tomaat, jam, boter en olijven. Soms zijn er extra’s zoals meloen of honing.

Voorgerechten:
• Borek: opgerolde bladerdeegrolletjes gevuld met rijst, gehakt en kaas.
• Yaprak dolma: wijnbladen gevuld met rijst.
• Biber dolmasi: paprika’s of aubergines gevuld met rijst en gehakt.
• Piyar salatasi: salade met witte bonen.

Hoofdgerechten:
• Şiş Kebab
: gemarineerde, geroosterde vleesspiesen. Kan bestaan uit meerdere vleessoorten.
• Doner kebab: geroosterd schapenvlees waar repen vlees van gesneden worden.
• Tandir kebab: een heel lam dat geroosterd is in een (ondergrondse) oven.
• Adana kebab: geroosterd vlees dat sterk is gekruid met paprika en oregano.
• Kokoreç: grilgerecht lijkend op een worst, bestaande uit de ingewanden van een geit of lam.
• Adana kebab: pittig gekruid gehakt op een spies
• Kavurma: gebakken stukjes vlees, vaak gekruid met kruiden als komijn en zeezout.
• Köfte: schijfjes gehakt die nogal kunnen variëren qua smaak. Van zoet tot pittig.
• Pirzola: zoute ribben van de rund. Soort spare-ribs.
• Tavuk: een gerecht met kippenvlees.
• Balik: een gerecht met vis.
• Pilav: rijst(gerecht)

Nagerechten (tatlilar):
• Baklava: bladerdeeg gevuld met pistache noten en honing.
• Helva: zoete blokjes amandel met sesamolie.
• Sutlak: rijstpudding
• Yogurt: de yoghurt zoals we het in Nederland ongeveer kennen. Vaak geserveerd met honing.
• Asure: amandelpudding

 

Turkse drankjes

Er wordt in Turkije veel thee (cay) gedronken, dat vaak wordt gedronken uit kleine glaasjes. Ook populair onder de Turken is de elma cay, een frisse appelthee. Koffie wordt er een stuk minder gedronken. Bestel je een koffie, dan zal het vaak worden geserveerd in kleine kopjes met onderin nog koffiedrab. In toeristische gebieden wordt echter ook geregeld oploskoffie geschonken.

Turken mogen volgens de Koran eigenlijk geen alcohol drinken. Niet alle Turken houden zich aan dit verbod en er worden dan ook diverse alcoholische dranken in Turkije gedronken. Zo is het drankje Raki er populair, een koud geserveerd anijsdrankje. Turkse wijn is vaak vrij goedkoop maar toch goed. Ook niet-alcoholische dranken zoals mineraalwater en frisdranken zijn goed verkrijgbaar.

turkse thee drankjes gerechten

 

Turkse eetgewoonten

Elk land heeft haar eigen cultuur en gewoonten. Je vind hier enkele voorbeelden van Turkse gewoonten die te maken hebben met eten en drinken. Handig om alvast voor je vakantie te weten, zo voorkom je onnodige onduidelijkheid.

• Ben je uit eten geweest? Dan krijg je na het eten geregeld een gratis kopje koffie of thee. Turken willen hiermee hun gastvrijheid tonen. Met name in de minder toeristische gebieden kom je dit Turkse gebruik nog geregeld tegen.

• Eten is voor Turkse mensen heel belangrijk. Niet zozeer om de voeding maar met name als sociale activiteit. Het eten zal dus ook veel tijd in beslag nemen.

• De waarde die aan eten wordt gehecht, is ook te zien aan de vele eetkraampjes op straat. Dit heeft ook te maken met de gewoonte om vaak en weinig te eten. Drie vaste maaltijden per dag, is men in Turkije minder gewend.

• Boterhammen zoals wij die kennen zal je in Turkije weinig vinden. De Turken eten namelijk met name de Simit, een broodje dat op een bagel lijkt. Meestal wordt het gegeten zonder beleg.

• Turken ook relatief veel koekjes. Onder de Nederlanders zijn de Turkse koekjes echter niet zo populair. De echte Turkse koekjes zijn namelijk gebakken in olie waardoor ze wat vochtig aanvoelen. Ook zijn de koekjes meestal behoorlijk zoet.

• In verband met het geloof van veel Turken, wordt er weinig varkensvlees gegeten. Meestal kiest men voor lamsvlees en rundvlees.

• Raar maar waar; er wordt in Turkije veel thee gedronken in verband met de warmte. De warme thee zorgt gevoelsmatig namelijk voor verkoeling. Medisch gezien heeft de hoeveelheid en temperatuur van de thee echter maar weinig invloed op de lichaamstemperatuur.

• In een restaurant zal een leeg bord zo snel mogelijk worden weg gehaald. Dit is geen manier om te zeggen dat men je weg wil hebben. Het is juist een teken van respect omdat men niet wil dat je tegen een vies bord aankijkt.

• Turken eten ’s avonds meestal in (grotere) gezelschappen. De jongeren zullen pas met eten beginnen wanneer de ouderen zijn begonnen.

• Niezen in het openbaar en een tandestoker gebruiken zonder een hand er voor te houden, wordt beide als onbeleefd gezien.