istanbul-mooiste-plekken

 

Hoe veilig is Turkije?

Je vindt hier handige informatie over de veiligheid in het populaire Turkije. Handig opgedeeld per onderwerp.

Terrorisme

De verschillen in Turkije op het gebied van criminaliteit zijn vrij groot. Variërend van veilig tot gevaarlijk. De meeste toeristen zullen voornamelijk de Turkse badplaatsen bezoeken. Deze liggen in de veiligste gedeelten van het land. Namelijk de west- en zuidkust.

Wil je meer zien van Turkije? Dat is relatief veilig mogelijk. De grensgebieden met Syrië en Irak zijn echter gevaarlijk en daarom geldt er een negatief reisadvies. In deze grensgebieden kan de Nederlandse ambassade je waarschijnlijk niet helpen wanneer je in de problemen komt.

De rest van het land is relatief veilig. Wel is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Voornamelijk door terroristische organisaties als PKK en IS. Alertheid wordt daarom geadviseerd.

antalya-turkije-vakantie-informatie

 

Criminaliteit

Het land staat qua criminaliteit als veilig bekend. Dat komt mede doordat er veel moslims worden. De Islam verbiedt strikt crimineel gedrag zoals stelen. Echter neemt diefstal de laatste jaren wel wat toe. Mede door de toestroom van arme asielzoekers. Daarom wordt geadviseerd om vooral op drukke plekken te letten op zakkenrollers en andere dieven. Met name in de grotere steden en op drukke toeristische plekken.

Voor extra zekerheid kan het verstandig zijn om niet teveel sieraden te dragen. Geld en belangrijke documenten kan je dicht bij het lichaam dragen. Dus bijvoorbeeld niet in een schoudertasje of een buitenvak van een rugzak.

turkije-veiligheid-info

 

Belangrijke wetten voor toeristen

In het land gelden wetten en regels die je als standaard kan beschouwen. Maar daarnaast gelden er ook wetten die je waarschijnlijk minder snel verwacht. Om problemen te voorkomen kan het goed zijn om deze opvallende wetten even door te lezen.

• Het beledigen van de Turkse Natie is verboden. Zaken als het beledigen van het staatshoofd, de vlag of het volkslied kunnen worden bestraft. Ook het kapot maken van Turks geld kapot is verboden.

• Mensen die in verband worden gebracht met terrorisme kunnen worden vervolgd. Zelfs wanneer social media berichten van mogelijk terroristische organisaties worden gedeeld.

• Ook softdrugs is strafbaar in Turkije. Er wordt op gehandhaafd en straffen kunnen streng zijn.

• Het fotograferen van militaire objecten is strafbaar.

 

Medische zorg

De gezondheidszorg in toeristische plaatsen is relatief goed te noemen. Wel wordt geadviseerd om een goede reisverzekering af te sluiten. Bepaalde artsen en ziekenhuizen moeten anders namelijk zelf betaald worden. Zelfs met een zorgverzekering.

Een aanvullende medische reisverzekering zou je kunnen overwegen. Zeker wanneer je gaat reizen buiten de toeristische badplaatsen. Buiten deze plaatsen is namelijk een beperkte gezondheidszorg. Medisch vervoer is in deze gebieden vaak nodig. Deze kosten kunnen bij een standaard reisverzekering niet vergoedt kunnen worden.

Turkije staat onder andere bekend als locatie voor cosmetische ingrepen zoals haartransplantaties. Wanneer je dit overweegt wordt geadviseerd goed uit te zoeken of de gekozen kliniek een goede reputatie heeft.

 

Hygiëne van voedsel en kraanwater

Door de hoge mate van hygiëne in Nederland en België, zijn we minder bestand tegen voedsel dat meer bacteriën bevat dan we gewend zijn. Daardoor kan je als toerist relatief eenvoudig ziek worden tijdens een vakantie. Met name in landen met hoge temperaturen. Voedsel wordt niet altijd goed gekoeld of verwerkt met schone materialen, daardoor kunnen er relatief veel bacteriën ontstaan. Voor inwoners vaak geen probleem doordat men dit gewend is. Voor toeristen geregeld een minder groot succes.

Daarom wordt geadviseerd om geen voedsel te kopen wat langere tijd niet is gekoeld. Met name kwetsbaar voedsel als vis, vis en melkproducten. Ook het drinken van het Turkse kraanwater wordt afgeraden. Drink daarom uit flesjes water. Let er bij verkooppunten en restaurants op dat het flesje nog verzegeld is bij ontvangst.

Eten in de meeste restaurants is geen probleem.

marmaris-turkije-vakantie-informatie

 

Algemene veiligheidstips

• Neem een kopie van je paspoort mee.

• Neem medische informatie mee. Zoals een lijst met benodigde medicijnen. Bij voorkeur in de vorm van een Europees Medisch Paspoort mee. Hier staan namelijk al uw medische gegevens in.

• Controleer welke medicijnen niet vrij mogen worden meegenomen naar Turkije. Neem daarnaast ook altijd de originele verpakkingen mee.

• Wees alert op oplichting zoals creditcardfraude.

• Maak geen foto’s van biddende mensen en loop ook niet voor ze langs. Praat verder niet te hard in moskeeën en kleed je voldoende bedekkend.

• Spreek voor vertrek een prijs af met taxichauffeurs.

• Voorkom contact met zwerfhonden. De dieren komen veelvuldig voor, zelfs in steden en toeristische plaatsen zoals Alanya en het grote Istanbul. Bescherm je kinderen tegen de honden en voorkom contact in verband met bacteriën en virussen.

• Luister naar je gevoel. Ook wanneer je alcohol hebt genuttigd. Vertrouw je een situatie niet? Neem dan afstand.

 

Is Turkije ook veilig voor alleenreizende vrouwen?

Ook voor alleenreizende vrouwen kan Turkije een geschikte vakantiebestemming zijn. Ondanks het een grotendeels Islamitisch land is, kan heb je als vrouwelijke toerist toch veel vrijheid. Zo lang je je aan bepaalde richtlijnen houdt, kan je van een zorgeloze vakantie genieten. Wel is het van belang om je voldoende te bedekken bij het betreden van Islamitische bouwwerken. Blote knieën en schouders zijn niet gewenst. Ook niet bij mannen. Verder is het gewenst dat vrouwen hun haar bedekken. Maar niet alleen in kerkelijk gebouwen, ook in conservatieve plattelandsgebieden wordt teveel bloot niet gewenst.

Ook op toeristische plekken zoals de stranden, wordt teveel vrouwelijk bloot niet gewaardeerd. Nudisme en topless zonnen is zelfs verboden.

Met een beetje aandacht voor de Turkse cultuur, kan je gerust veilig en ontspannen genieten van een vakantie in Turkije. Ook als vrouw alleen.

mooie-badplaatsen-turkije-vliegveld

 

Via de volgende links kom je op de pagina’s over mooie Turkse badplaatsen zoals en het all inclusive plaats Lara, het golf walhalla Belek en het mooi gelegen Marmaris.

© 2024 Turkije Ontdekker.nl