De belangrijkste verkeersregels in Turkije
De wegen in Turkije staan vrij goed bekend. Ze zijn vaak breed en goed geasfalteerd. Al zal de kwaliteit wel wat verschillen per gebied. Desondanks is Turkije een geschikt land om te gaan auto rijden, ook als toerist. Uiteraard is het dan wel van belang dat je goed op de hoogte bent van de verkeersregels. Daarom vind je hier een handig verzicht van de belangrijkste verkeersregels in Turkije.
• In Turkije rijdt men aan de rechterkant van de weg, vergelijkbaar met Nederland en de meeste Europese landen. Een belangrijk voordeel voor veel Westerse toeristen.
• Om Turkije te mogen autorijden moet je minimaal 21 jaar zijn en minstens één jaar een rijbewijs hebben. Chauffeurs jonger dan 25 jaar dienen een toeslag te betalen. Dit heeft te maken met extra risico’s.
• De snelheidslimieten variëren afhankelijk van de weg en worden aangegeven door borden. In steden is de maximale snelheid meestal 50 km/u, op snelwegen kan dit variëren tussen 90 km/u en 120 km/u.
• Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht voor alle inzittenden, zowel voorin als achterin de auto. Kinderen jonger dan 12 jaar of korter dan 150 centimeter moeten op de achterbank van de auto zitten en een passend kinderzitje gebruiken. Kinderen die wel langer zijn dan 150 centimeter, mogen achterin een gewone autogordel dragen. Zij mogen echter niet voorin zitten.
• Het is in Turkije verboden tijdens het rijden in een auto muziek af te spelen op een zodanig hoog volume dat de bestuurder wordt afgeleid of de omgeving daar last van heeft.
• Ook onder invloed rijden is verboden in Turkije. De wettelijke limiet voor alcohol in het bloed is 0,05 %. Dit is zeer weinig en daarom wordt sterk afgeraden om te gaan rijden wanneer je zelfs een beetje Alcohol hebt genuttigd.
• Het vasthouden van een mobiele telefoon door de bestuurder is tijdens het rijden niet toegestaan. Een handsfree systeem is een geschikt alternatief.
• Parkeren is verboden aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren.
Ook mag niet worden geparkeerd op plekken waar de auto niet goed zichtbaar is, een gevaar vormt of vlakbij een bocht staat.
Parkeermeters zal je in Turkije niet veel zien. Er zijn echter wel parkeerwachters maar deze controleren puur op fout geparkeerde auto’s.
Turkse verkeersgewoonten
Naast de bovenstaande verkeersregels, gelden in Turkije over het algemeen de zelfde verkeersregels als in Nederland en België. Toch zal je ervaring in het Turkse verkeer waarschijnlijk wel anders zijn. De meeste bestuurders houden zich namelijk niet zo strikt aan de geldende regels. Probeer dus een beetje defensief te rijden en houd er rekening mee dat je niet altijd voorrang krijgt, wanneer je dit wel hoort te krijgen.
Obstakels op de weg
Waar je ook rekening mee moet houden zijn dieren op de weg. Met name in de binnenlanden kan het gebeuren dat er opeens een kudde geiten op de weg wandelt. Geen fijne verrassing wanneer je over een bochtige bergweg rijdt. Maar je kunt ook brommers, tractors en fietsers op autowegen tegenkomen.
Het verkeer in grote steden
Autorijden vanuit de badplaatsen is geen probleem. Echter is het verkeer in steden vaak druk en chaotisch. Bijvoorbeeld in de mooie en grootste stad; Istanbul. Daarom wordt autorijden in Turkse steden voor toeristen afgeraden. Vaak is het openbaar vervoer ook sneller en goedkoper. Maar ook het verkeer bij bekende badplaatsen zoals Alanya en Antalya kan wat chaotisch zijn.
Alcoholgebruik
Ondanks dat alcoholgebruik voor bestuurders niet is toegestaan, houden veel chauffeurs in Turkije zich hier helaas niet aan. Daarom gebeuren er relatief veel ongelukken met alcohol al medeoorzaak. Daarom kan het verstandig zijn om ’s avonds niet meer te gaan rijden.
Verlichting
Niet alleen om aangeschoten chauffeurs maar ook door personen, dieren en voertuigen met een slechte verlichting. Dit zal je in Turkije veel meer aantreffen dan bij ons in West-Europa. In het donker rijden wordt voor toeristen daarom afgeraden. Ga je toch in het donker rijden? Probeer dan rustig en extra oplettend te rijden.
Toeteren
Officieel mag de toeter alleen gebruikt worden om gevaar met af te wenden. Maar in Turkije wordt deze verkeersregel totaal niet gehanteerd. De Turken gebruiken de toeter veelvuldig. Bij overwinningen van een voetbalclub, door trouwstoeten en als communicatiemiddel. Bijvoorbeeld wanneer iemand wil inhalen. Laat je niet opjagen als je dit hoort, het is meestal namelijk niet vervelend en persoonlijk bedoeld.
Fietsen
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht op een gewone fiets, maar wordt wel aangeraden. Op een elektrische fiets is een fietshelm en een beschermende (fiets)bril verplicht.
Wil je graag de omgeving gaan verkennen maar toch liever niet zelf rijden? Dan kan je ook kiezen voor een excursie. Bijvoorbeeld per bus of auto met chauffeur. Zo kan je bijvoorbeeld een jeepsafari boeken. Daarbij ga je vooral de Turkse natuur verkennen.
Tips bij het huren van een auto in Turkije
Durf je het Turkse verkeer aan en ga je dus een auto huren? Dan kan het verstandig zijn om de volgende tips op te volgen:
• Controleer de auto voor vertrek op schades. Maak foto’s van eventuele schades en bespreek dit met de verhuurder. Zo voorkom je achteraf discussies.
• Controleer de auto ook op technische mankementen. Zoals richtingaanwijzers, de remmen, versnellingen en andere zaken.
• Spreek voor vertrek een duidelijk prijs af. Besprek ook eventuele extra kosten zoals de verzekering. Laat de prijs voor de zekerheid op papier zetten.
• Controleer voor vertrek de aanwezigheid van een verzekering. Controleer ook wat wel en niet verzekerd is. Vraag om schriftelijke informatie over de verzekering en neem dit mee.
• Wordt om de paspoort gevraagd als onderpand, ga hier dan niet in mee. Geef nooit langere tijd je paspoort af.
• Bespreek wat de richtlijnen zijn van het autoverhuurbedrijf omtrent de brandstof. Controleer daarbij de inhoud van de brandstoftank bij vertrek. Bespreek dit ook met de verhuurder.
Wanneer je mooie plekken in de buurt van je hotel wil gaan bekijken, kan een huurauto handig zijn. Al kan je ook kiezen voor excursies waarbij je vervoerd wordt door het excursiebedrijf. Welke bestemming voor jou geschikt kan zijn, kan je ontdekken op de pagina over mooie badplaatsen in Turkije.